fbpx

Ам, както писах таз годишните снимки от Беглик таш не станаха съвсем лоши и сега ще Ви разходя малко из каменният комплекс и околността в един слънчев летен след обяд.

Какво е Беглик Таш?  – старо тракийско светилище, може би обсерватория, може би и слънчев календар, знаете ги древните интересували са се от звездите, луната и света около тях – също като нас . Беглик таш е мегалитен каменен комплекс, отчасти природен, отчасти сътворен от човешка ръка. Наричат го българският Стоунхендж, и наистина е най големият подобен култов обект в България, точно както Стоунхендж е за света. Характерно за всеки мегалитен комплекс, че ние съвременните хора не успяваме съвсем да разберем и отгатнем всичките му функционалности. Важно откритие е липсата на животински жертвоприношение, около олтара са  намирани само растителни  остатъци -дарове за боговете . Това ме навежда на мисълта, че боговете на Беглик таш са миролюбиви, и вярващите са обичали мира. Цялата местност е наситена с някакво особено спокойствие под лъчите на слънцето.

Беглик Таш е ново откритие, става известен на света към 2003/2004 година и за това не е добил особено популярност, намира се с питане, табелите по пътя са поставени само за объркване. Първият трик е – влизаете в Приморско , тръгвате по главната улица и на първата пряка завивате в ляво, ако стигнете до Автогарата сте на прав път, след това завивате в дясно по ул Перла минавате покрай огромен син хотел, след това е пътят за северният плаж и пътувате така 3-4 км по асфалтов път докато стигнете до черен такъв от където може да продължите пеша или с колата, ако смеете, защото пътят изглежда така:

дано е вярна
Ето и една карта, която драснах на бързо

Лично аз не бих пропуснала разходката в горичката, която е част от резервата Ропотамо, пътят е широк и сенчест, слънчевите лъчи игриво преминават през листата на дърветата, времетраене около 20 мин, дълъг е около 1,5 км.

Беглик таш все още не е съвсем известен, а откриването му е малко приключение,  затова е относително лишен от туристи и невероятно спокойно и красиво  място. Когато пристигнехме около 17.00 следобед имаше не повече от още две три двойки и , които успяват да се изгубят от поглед и оставаш почти сам:

Има такса вход от 2 лв и информационно табло, където може да научи основана информация за процеса на разкопките и значението на отделните каменни структури.  Т.к не успях да запомня всичко от тук на татък следват малко снимки  с малко  инфо, на малко хора, които се шматкат около каменият кръг.

Игра на светлина от страни на пътят
Познай от три пъти
Това е гледката в края на пътя на изхода от горичката
Другата гледна точка от каменият компекс към горичката
Другата гледна точка от каменният комплекс към горичката
Върхъ основният камък
Върху основният камък
Камък ?




Камък ?

Още -  малко голями камъчета
Още – малко големи камъчета
Към лабиринта
Към лабиринта
Част от лабиринта, който е поредица от подобни тунели
М-да, аз в лабиринта
М-да, аз в лабиринта
Това е свещената пещера
Това е свещената пещера
Този мегалит би трябвало да е изваян и пренесен от човешки ръце
Този мегалит би трябвало да е изваян и пренесен от човешки ръце
Част от така наречената Колиба на вожда
Част от така наречената Колиба на вожда
Каменният кръг
Каменният кръг
Друга гледна точка
Друга гледна точка
Соларни знаци върху каменната плоча
Соларни знаци върху каменната плоча

Както споменах Беглик таш е особено място, с уникална атмосфера окъпана в светлина, т.к. е разположен на Маслен нос усещаш дъха на морето,  хоризонтът разкрива синевата на водата и разбираш древните вярвания на траките

Огряти камъни
Огряти от слънчеви лъчи
Още светлина




Още светлина

Слънчевите лъчи през каменият лабиринт
Слънчевите лъчи през каменният лабиринт

One Krisi On The Web



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights