Местността Узана се намира в подножието на връх Исполин (1524 м), в сърцето на Централен Балкан. Тя е най-широката билна поляна и е обградена отвсякъде с гора.Думата „Узана“ идва от турската дума за широк, обширен „узун“. Надморската ѝ височина варира от 1220 до 1350 м, като най-високата точка е връх Марков стол (1352 м). Узана е популярен зимен курорт. Най-дългата писта има дължина 1,300 m. Най-близкият изходен пункт е град Габрово, който се намира само на 22 км по много добър асфалтов път. Там се намира географският център на България. През зимата предлага много добри условия за зимни спортове. В местността Узана и близките околности има над 10 хижи и хотели:

  • хижите „Узана“, „Хлебна“, „Горски дом“, „Партизанска песен“, хижа Габрово, хижа на Пътното управление в Габрово
  • хотел „Прима S“, „Импулс“, „Географски център“, „Узана“, „Фаворит“, „Еделвайс“ (бившата хижа на Завод „Буря“- Габрово)

Околностите на курорта са подходящи за скално катерене и спелеология. Възможностите за културен туризъм в региона са огромни. В близост се намира архитектурно-етнографския музей „Етъра“. Соколският манастир е разположен на няколко километра от Узана.

В района се среща рядка флора, защитена в Червената книга.

Узана привлича хората с кристално чистия планински въздух, тишината и великолепната гледка. Тук е стартовата точка на много планински маршрути и върхове (виж връх Шипка и Бузлуджа). Местността се намира и в средата на туристическия маршрут „Ком – Емине“.

Уикипедия

 


Подобни публикации:
Емен - по ръба на каньона. Еменска екопътека, пещера и водопади. Една красота като от приказките.
100те национални туристически обекта – Трявна
Местността "Градище" - Габрово
Манастирите на Арбанаси – едно късче от рая
Магурата
100те национални туристически обекта - Музей на мозайките