fbpx

1252321881_350

Ето малко снимки от Белин таш, тракийско светилище в Родопите. В този ден платото беше скрито в облак и снимките са леко мрачни и забулени в фина мъгла. Чувството е твърде странно.Причината да отидем на еднодневна разходка до Родопите, всъщност е един коментар в поста за Беклик таш.

Първото ми впечатление от Белин таш е : Белин таш не е  Беклик таш, тракийското светилище в Странджа.  Все пак платото е красиво място, било е светилище на племето Беси и има няколко интригуващи вдлъбнатини в скалите, които може би незнайно как са издълбани в скалите, но поне  за  мен не изглеждат свръхестествени или иноземни.

Най страните истории, които прочетох за светилището са, че тук е “паркирал” ковчегът на Ной по време на потопа и хипотезата, че това е площадка за кацане на извънземни кораби. Хм, отидете и вижте …

1252320351_380

Най – интересното явление на платото за мен са ужасно многото видове лишеи, които растат по скалите. Това е много сигурен показател за липсата на замърсяване в района, т.к. малките организми  са крайно чувствителни към средата си на живот. Така, че Родопите са много подходящи за екотуризъм.

1252320769_364

1252321187_356

Най-интересната гледка беше многовековното дърво, така както аз си мисля поне на  около 300 години, заобиколено от млади фиданки, които може би са изкуствено засадени, но на едно място около пътя се извисяват на около 10 и повече метра, което също е доста внушително за наблюдение.

1252320159_386



Може би, защото денят беше доста мъглив и мрачен, не почуствах нещо особено в атмосферата на мястото. Липсва ми спокойствието, което излъчва другото светилище, Беклик таш е много по светъл и  носи усещане за мир и покой. Много по-магичен е.

Любима част от разходката беше  пътят през гората нагоре към хълма, може би просто защото обичам цвета на зелени дървета, мириса на смола, лекият пукот на опадали листа и мекият допир на земя покрити с борови иглички…


1252320251_376

Tree Huger

One Krisi On The Web


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights