fbpx

Разходка до Троянския манастир „Успение Богородично“

На около 130 км от Пловдив и на около 160 км от София, на 10 км от Троян е разположен третият по големина в България манастир „Успение Богородично“ или по-познат като „Троянски манастир“. Манастирът е разположен в близост до река Черни Осъм и непосредствено до село Орешака. За ранната история на манастира няма достатъчно данни но се счита, че е построен някъде около 16 век.

В дългата история на манастира могат да се намерят много вдъхновяващи истории. В него са намирали убежище много хайдути, а също така и Апостолът на свободата ВасилЛевски. През 1872 г. Васил Левски създава таен революционен комитет в манастира. Автентиченият вид килията, в която е заседавал комитетът, може да се види и сега .На втория етаж на една от манастирските сгради можете да видите скривалището на Левски и да изслушате интересната лекция на екскурзовода. Цената за достъп до малкия музей е 2 лв.


Една от най-значителените сгради в  Троянския манастир е  църквата „Успение Богородично“. Изключително въздействаща църква, въпреки че в момента изглежда малко тъжно и вехто. Стенописите на църквата са изработени от ЗахарийЗограф и покриват всички вътрешни стени на храма. На западната стена  можете да видите посланието на художника към бъдещите поколения: „… изобразися рукою Захарин Христовича иконописца самоковчанина“.



В Троянския манастир се пази и една икона със специално значение за вярващите:Иконата „Св. Богородица Триръка“ (Троеручица) Иконата идва от  Св. Гора. Вярващите я приемат като на голяма Божия милост към българския народ. В летописите на манастира се съдържат сведения за чудесата, които иконата създавала: изцерявали се болните, очиствали се прокажени, а немите проговаряли.  Иконата помагала на всеки. Не само  християните, а и турците отправяли молитвите си към нея.  

Настаняване

Можете да останете да пренощувате и в манастира, но е необходимо да си запазите място поне ден по-рано. Други варианти са да отседнете в някоя от прекрасните къщи на Орешака, село Черни Осъм или хотелите в Троян!

Транспорт

До Торян от Пловдив и София можете да стигнете с автобус – разписание на автобусите Пловдив иразписание автобуси София.



С автомобил от Пловдив ще ви отнеме около 1:30 минути през прохода Троян-Кърнаре. Пътят е добре поддържан и има дупки, доста, при слизането към Беклемето. От София ще ви отнеме малко повече време като пътят също е добре поддържан!
Всички снимки можете да разгледате в страницата ни във Фейсбук – Троянски манастир


източник




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights