fbpx

stara-zagora-i-edno-kultovo-miasto-v-grada-1За много хора тя е сред най-прекрасните градове в страната. Разположена е в центъра на България, а през последните години се развива много динамично, въпреки античния си произход. Ако не сте се докосвали до очарованието й, ще бъда радостна да ви разкажа за едно забележително място тук. Ако пък вече сте усетили прекрасната атмосфера на един от най-древните градове в страната, каня ви на виртуално пътешествие в града на липите, за да се порадвате отново на очарованието му.

Градската градина е разположена в сърцето на Стара Загора в близост до сградата на общината. Нарича се още парк „5-ти октомври” и е любимо кътче на заралии, и гости на града. Паркът е с терасовидно разположение, а в центъра му може да се порадвате на прекрасен фонтан, който е много интересен на малчуганите. Нощем тук витае завладяваща романтика, породена от малките лампички, блещукащи в мека разноцветна светлина.

Парк „Пети октомври” е едно от най-колоритните места в града. Градинките му се поддържат целогодишно в изрядно състояние и създават настроение. Хубавото е, че всички се грижат за чистотата в района. Градската градина всеки ден събира групи с младежи, възрастни, влюбени двойки, майки с колички и щъкащи наоколо малчугани, като всички те по свой начин се радват на страхотната атмосфера в парка.

Когато се разлистят дърветата напролет, местенцето заприличва на декор от приказка. Градинките радват очите с красиви мушанки, цветя и райграс. Когато завършват абитуриентите през май, паркът сияе от щастливи младежи, които усмихнати си правят снимки за спомен по повод дипломирането с приятели и близки. Отново сред алеите на Градската градина в Стара Загора влюбени младоженци позират пред обектива на фотографи на фона на преливащи цветове и празнична атмосфера.

За любителите на историята може би ще е интересно, че в парк „5-ти октомври” могат да видят и културни паметници, свързани с миналото на града. Една част от тях е издигната в чест на антифашистите, а паметникът на бойците от Балканската и Първата световна война всява респект със своето величие.

В северната зона на парка се намира Драматичният театър „Гео Милев”, а в близост до него малчуганите се забавляват в специален детски кът. На една от площадките в градината всеки ден се събират майстори на шаха, които местят големи, но леки фигури на рисувана на земята шахматна дъска.

Градската градина е прекрасно кътче в Стара Загора не само през лятото и пролетта. В есенния сезон извитите й алеи са покрити от мек килим разноцветни листа, които на моменти потрепват от лекия полъх. Ако се огледате, ще уловите топлото жълто и свежото зелено от листата по различните дървета в централния парк. Винаги, когато минавам от там приятно ме радва невероятната красота наоколо.

А какво да кажа за зимния сезон? Понякога е много студен, но пък превръща мястото в бяло вълшебство. Градината придобива едно нежно и още по-красиво излъчване, а килимът този път е пухкав и снежен. Въпреки студа, често виждам възрастни и групи деца да се замерят със снежни топки, унесени във веселие. Щом настъпят коледните празници, в парк „5-ти октомври” заблестяват малки лампички. Меката им светлина обхваща дърветата и подсилва празничната атмосфера. Ако в този момент минавате по алеите на Градската градина, ще имате чувството, че влизате във вълшебен свят.

Именно тук ще видите минувачи, сияещи от захлас и наслада, притихнали сред магията и спокойствието на градината, придобила по-различен, празничен облик.

Пиша и се усмихвам, защото тези картини ясно изникват в съзнанието ми и се вълнувам още повече, защото точно този период предстои в любимия ми роден град. Каква ли красота ще обладае Градската градина тази година?

Ако все още не сте се докоснали до това чудесно място, посетете парка и ще останете очаровани. А сезонът е без значение – красотата има много лица.

 

 stara-zagora-i-edno-kultovo-miasto-v-grada-2 stara-zagora-i-edno-kultovo-miasto-v-grada-3

 

източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights