Асеновата крепост или Петрич е средновековна крепост, която се намира в планината Родопи и е отдалечена на 2 km от Асеновград, България. Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за крепостта са от 11 век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир. От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена армия и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето наЧетвъртия кръстоносен поход.

Крепостта е наречена на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването на твърдината. Издълбаният в една скала на крепостта надпис свидетелства за това:

В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град

През този период е построена и църквата „Света Богородица Петричка“, която днес е единствената изцяло запазена сграда. През 1991 г. след завършването на цялостната реставрация на черквата тя започва да функционира като православен храм.

Крепостта съществува до 1410 г., разрушена е от нахлуващите османски войски.

Твърдината е сред Стоте национални туристически обекта. Обявена е за Национален паметник на културата. Отворена е целогодишно за посещения, има печат.

Уикипедия


Подобни публикации:
Бачковски манастир
Чудните мостове
Палеонтологичен музей - Асеновград. На среща със съществата живяли преди милиони години.
Вила "Стария Дъб" - Лясково
Чудесата на Араповския манастир
Шумен