Меджиди табия е крепост, намираща се южно от Силистра, част от османската фортификационна система, използвана по време на Кримската война (1853 – 1856) и Руско-турската война от 1877-1878 г. Част е от Стоте национални туристически обекта. Тя е най-добре запазеното от шестте съоръжения в системата.

 

История на крепостта

Крепостта е построена през периода 1841 – 1853 г. по планове на немския военен инженер Хелмут фон Молтке (по-късно става началник щаб на немската армия), посетил Силистра през 1837 г. През 1847 г. е посетена от султан Абдул Меджид, на чието име е наречена – Меджиди табия.

За строежът и били събрани принудително около 300 българи. Главните майстори били наети от Дряновско, а каменоделците били от района. Интересен факт е, че по време на строителството на форта са изградени и първите монолитни възрожденски храмове в Силистренско – в Алфатар (1846 г.) и Калипетрово (1847 г.).

Има формата на шестоъгълник и достига до 8 метра височина. Намиращият се непосредствено до нея ров е служил за препятствие и маскировка.

Уикипедия


Подобни публикации:
100те национални туристически обекта - Меджиди табия
Военно гробище (Тутракан)
Регионален исторически музей, Силистра
Сребърна (резерват)
Бургас-Силистра и обратно...
Къща за гости „Рай“ в село Челопек ви очаква