fbpx

Петрич е разположен в южната част на Петричката котловина, в северното подножие на планината Беласица. Надморската височина на града е между 180–260 метра, а климатът е преходносредиземноморски. Средната годишна температура е 13,7°С, като средната януарска температура е положителна – 1,6°С, а средната юлска – 25,6°С. Средната валежна сума е 693 мм. Максимумът на валежите е през зимата – 204 мм, а минимумът през лятото – 103 мм. Зимата е почти безснежна, а лятото е много горещо. През града тече река Луда Мара, десен приток на Струмешница, която му придава особен колорит. Почвите са делувиални, алувиално-ливадни, глинесто-песъкливи, лекопесъкливи глинести и силноерозирани канелени горски. Той е вторият по големина град в Област Благоевград. Населението нараства от естествен и механичен прираст.

Културни и природни забележителности

  • Планината Беласица

  • Къща-музей на известната българска ясновидка Баба Ванга

  • Паметник на Антон Попов, от петричкото село Гега, където се намира и неговата къща-музей (днес тя е частна собственост)

  • Паметник „Загинали за Родината“ – изграден е през 1937 година по проект на професор Иван Лазаров в памет на загиналите петричани по време на Балканските войни (1912-1913), Първата световна война (1915-1918) и Петричкия инцидент (1925)

В близост до Петрич се намират:

  • Самуиловата крепост- на 15 км западно в посока ГКПП ЗлатаревоМестността „Рупите“ – с храм-паметник „Света Петка Българска

Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights