fbpx

Архитектурно-парковият комплекс “Дворецът” се намира на около 2 км югозападно от град Балчик, на 40 км североизточно от Варна и е разположен на самия морски бряг. Той е една от главните атракции на Северното Черноморие и е включен в Стоте национални туристически обекта. Изграден е по проект на италианските архитекти Америго и Аугустино през 1924 г. като лятна резиденция на румънската кралица Мария.

През Междусъюзническата война Румъния напада България на 28 юни 1913 г. и добруджанската ѝ армия окупира българските територии до линията Тутракан-Балчик. Кралицата на Румъния –Мария Александрина Виктория де Единбург харесва много завладяната българската земя заради интересните балчишки скали, мекия климат и топлата морска вода. Покрай румънската аристокрация в Балчик купуват места много румънски интелектуалци, сред които и прочутата художничка Чичилия Куцеску Сторк. Така „Дворецът“ се превръща в значително културно средище по Черноморието. На 7 септември 1940 г. българската външна политика успява чрез Крайовския договор да върне Балчик и цяла Южна Добруджа на България. След това дворецът е добре запазен и постоянно реставриран, а след 80-те години превърнат в туристически център.

Дворецът включва два основни елемента – сграден фонд и парк.Част от парка е превърнат в научна ботаническа градина, която се стопанисва от СУ „Св. Климент Охридски“. Най-важната природна даденост на двореца е изобилната и кристалночиста вода на изворите „Бял кладенец“ и „Чатал чешма“. Тя е протичала през малка долина и е задвижвала воденичните колела на мелниците в местността. В архитектурата на двореца се преплитат старобългарски, готически, ориенталски, мавритански елементи. Комплексът включва още спомагателните постройки и редица вили. Пътят към двореца се спуска между два реда каменни стени и спира пред главния вход на с караулното на часовоите. В двора е изграден параклисът „Стела Марис“. Други популярни забележителностите са „Божествената градина“, градина „Английски двор“, „Градината с кръстовидното водно огледало“, „Гетсиманската градина“, „Мостикът на двореца и гаражите за яхти“, юзината и „Мостът на въздишките“, „Алеята на виното“,“Алеята на вековете“ „Висящите тераси“, гробът на кралица Мария и други.

Уикипедия


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights