fbpx

100те национални туристически обекта – Дом-паметник „Йордан Йовков“

Дом-паметникът „Йордан Йовков“ е музей в град Добрич, открит през 1980 г. във връзка със стогодишнината от рождението на класика на българската литература Йордан Йовков – един от най-известните ни писатели-хуманисти и майстор на разказа, чиито произведения са включени в много световни антологии и са преведени на над 40 езика.

Целта на музея е достоянията и посланията на Йовков да станат известни на повече хора – както на българи, така и на чужденци, поради което е влючен в Стоте национални туристически обектапод номер 23. Музеят съхранява общо около 10 000 фондови единици, пазещи частици от живота и творческата работа на белетриста.

Голям интерес за туристите представлява забележителната художествена творба на Стоимен Стоилов в дом-паметника – “В света на Йовковите герои”, която е рисувана керамика. При честването на 30-годишнината на Съюза на архитектите в България сградата на музея е отличена с най-високото архитектурно отличие – “Архскар” за проектантска работа (арх. А. Стоянов, арх. П. Ганчев, арх. А. Коев, арх. Г. Михайлов).

Уикипедия


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights