fbpx

100те национални туристически обекта – Малко Търново

Жителите на град Малко Търново и селищата от региона са потомци на старо българско население. В отколешно време те са живели в малки селища и колибарски поселения около днешното Малко Търново. Това се потвърждава от наличните документи и научни изследвания. За това свидетелстват и топонимичните наименования на местностите в района, както и типично българските кръщелни имена, съхранени в запазените църковни регистри. Независимо от миграционните процеси етнодемографският състав на населението в Малко Търново и района си остава чисто български. [1]

В 19 век Малко Търново е част от Визенска каза на Одринския вилает на Османската империя. Според „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 Търново (Tirnovo) е градче с 1400 домакинства и 5860 жители българи.[2]

Забележителности
Част е от Стоте национални туристически обекта — Български туристически съюз: Номер 6 — Историческа местност „Петрова нива“, денонощно, има печат; Исторически музей — Малко Търново, ул. „Константин Петканов“ № 1, лятно работно време (VI-IX): 8:00-17:00 ч. без почивен ден; събота и неделя с обедна почивка от 12:00, Има печат.

В Малко Търново и околностите му се намират множество археологически находки от особена важност, свързани с траките. Според редица известни изследователи на това място съществува селище от дълбока древност, за което предполагат откритите находки от различни епохи. Много интересни за посетителите са двете куполни тракийски гробници край града. Строени от прецизно обработени мраморни блокове, те са произведение на тракийската монументална архитектура от 5 — 3 век пр.н.е., представящи погребалните практики на аристокрацията. Археологическите находки показват, че гробните съоръжения са използвани и в римската епоха със същата цел. Първата разкопана, документирана и публикувана тракийска култова сграда (гробница) под могилен насип в българска територия на Странджа е тази в местността „Пропада“, на 5 км северозападно от града. Тя е построена на върха на невисок хълм и дава началото на некропол от 40 могили. При проучването на две от тях през 2001 г. са открити две нови интересни родови гробници от римската епоха. Много впечатляваща и монументална е гробницата в м. „Мишкова нива“, на 13 км югозападно от града. Използвана е като хероон (гробница на митично или реално съществуващ цар-жрец или герой) или като мавзолей на знатен тракийски владетел, тя се отнася към 5 — 3 век пр.н.е. — разцветът на тракийската култура.

Целият район около Малко Търново е осеян с долмени, некрополи, гробници и древни светилища, които заслужават да бъдат видени.

Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights