fbpx

Маточинската крепост Букелон е крепост в Югоизточна България, разпожена върху плато на високо издигнат от низината на река Тунджа рид, в близост до село Маточина. В специализираната литература тя често е определяна като римска „кастра“, изградена в опус микстум, която е служела за фронтова линия на град Адрианополис (Одрин). Сравнително запазен е донжон (вид кула, отфренски език) от 12-14 век. Височината на останките на кулата е около 18 метра и те представляват величествена гледка, изпълвайки панаромата в региона. От външната крепост има незначителни следи. По платото личат и някои съоръжения и обекти, като водосъдържател, места с култово предназначение и други.

Предполага се, че тук, на платото на възвишението, където се е намирала древна разрушена крепост през 378 година от новата ера е обграден и убит от настъпващите готски племена римският император Валент. Той, заедно с Деций са двамата императори, загинали в пределите на днешна България от готите. От тази битка нататък, те трайно стават федерати в упадащата римска империя.

На 14 април 1205 г. българските войски, предвождани от цар Калоян, водят битка в близост на крепостта (Битката при Адрианопол, сега Одрин), с рицарите от Четвъртия кръстоносен поход. Латинитеса разбити, а пълководецът им – император Балдуин IX Фландърски (Фландрийски) е пленен и за кратко време затворен в донжона на крепостта, откъдето е отведен в столицата Търново.

От възвишението на кулата се открива чудесна панорама. Тук е сниман филмът „Мила от Марс“.

Уикипедия

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights