fbpx

100те национални туристически обекта – Археологически музей, Созопол

Созопол е най-старият град на българското Южно Черноморие, основан през 610 г. пр. Хр., като елинска колония или полис на милетски гърци под името Аполония Понтика. Първото селище възниква в края на IV – III хил. пр. Хр. Намерени са останки от жилища, керамика и оръдия на труда от бронзовата епоха при подводни археологически разкопки.

В созополския залив са открити множество каменни котви и щокове, датирани от II – I хил. пр. Хр. От тях се заключава за активното корабоплаване в региона от най-дълбока древност. Самият град възниква през 610 г. пр. Хр. Доказателство за значението на търговията и пристанището е котвата – емблема на Созопол и постоянен знак върху монетите, които Аполония сече още от края на VI в. пр.Хр.

Градът се разраства значително в Античността и става център на изкуствата. Съвременниците му го наричат Аполония Магна (Велика). През 72 г. пр. Хр. Созопол е завладян и ограбен от римляните, а крепостната стена е разрушена. През IV в. селището отново е в подем. Тогава вече се нарича Созополис – град на спасението. Традиционно византийски град и твърдина в покрайнините на византийската столица Константинопол, чак през 812 г. при кан Крум Созопол е включен за кратко в пределите на българската държава.

От XVIII – XIX век са запазени църкви и множество старинни къщи, създаващи неповторимия архитектурен облик на днешния град. Старинните икони и дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от тази епоха. Неповторими са созополските възрожденски къщи.

На фона на това археологическо наследство е създаден Археологическият музей в града. Той притежава много уникати, голяма част от които са достояние на обществеността и научните среди в страната и чужбина. През 1961 г. Светият синод предоставя сградата на храма „Светите братя Кирил и Методий“ за създаване на археологически музей, в който да се съхраняват непрекъснато откриваните артефакти от миналото на Созополския край.

Музеят е включен в инициативата Стоте национални туристически обекта. Сбирката му се развива в две насоки – археология V хил.пр.Хр. – XVII в сл.Хр. и християнско изкуство XVII – XIX в.

Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights