fbpx

Знаете ли какво е това? Да, това е машина. Но, какво произвежда тази машина, на колко години е и как се задвижва? Кой я е измислил? Ще ви кажа накрая, а вие до тогава се опитайте да познаете. Награда, за който успее ;)

Ще ви подскажа малко. Машината се намира в една от занаятчийските работилници, които работят за радост на туристите в Златоград.

Златоград беше най-южната точка от тазгодишното ни Родопско пътешествие. Златоград е и най-южният български град и се намира почти на границата ни с Гърция. Старата част на града е оформена като етнографски комплекс. Всеки занаят е представен в отделна къща и е интересно да се обикаля и разглежда. Майсторите се радват, когато туристите задават въпроси и с удоволствие разказват тънкостите на занаята. Хубавото е,  че на място можете да си купите нещо, направено на ръка пред очите ви.

Децата най-много се впечатлиха от стана, а аз от онази машина на снимката.

Та? Сетихте ли се каква е тази машина?

Това е машина, която плете гайтани. Дванадесетте макари са разделени в две шесторки. Всяка макара описва осморка. Оплетеният гайтан минава през обтегачи и се прибира на ръка. Ако съумеете да комбинирате цветовете, можете да изплетете интересни гайтани. А след това, ако имате съвсем малко усет, можете да направите носиите уникални. Машината е внесена в България преди около 150 години. По времето, когато машините са били изобретени, първоначално са били задвижвани ръчно, след това – с вода, тази в Златоград се задвижва с ток. Вдига ужасен шум, но пък плете красиви гайтани. Не знам с шума ли или с шеметното препускане на макарите, но тази машина ме омагьоса.

Атракция, която се свързва със Златоград е така нареченото „Въртяно кафе”. Въртяното кафе е кафе на пясък, но го поставят на един поднос с дръжка и го завъртат пред очите ви на 3600. Интересно е, признавам, но вкусът на кафето е далеч от онова с дъх на смокини, което пихме преди година в Трявна.

автор: LeeNeeAnn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights