fbpx

Колкото и да не ми се иска, понякога времето в Сопот не става за летене. И колкото и още по-малко ми се иска да си призная – нелетателните дни понякога ми харесват. Летните нелетателни дни обикновено са идеални за излет след природата. То, „излет”-а, пак е вид летене, ама малко по-различен, малко по-земен, но не винаги по-скучен.

В един такъв нелетателен ден през август, пуснахме душите си да си полетят из Южен Джендем.

Южен Джендем е едно от най-зловещо красивите и най-красиво зловещите места в България. Красотата там е мамеща, на моменти опасна, подла и дори живото-застрашаваща. Страхотно, нали ;)

Е, шегувам се… ама, малко. Разбира се, за нас не беше опасно, защото бяхме в долния край, откъм Калофер, следвахме специално направена еко-пътека, бяхме обути подходящо и времето беше ясно и най-вече – земята беше суха.

Сега, когато вече съм сигурна, че любопитството ви е разчовъркано, започвам от началото :)

Джендема е местност в Стара планина и ако искате да си я представите като местоположение глобално и мислено – намира се под връх Ботев, и в двете посоки – съответно Южен Джендем и Северен Джендем – между Калофер, Карлово и Априлци.

Ако искате да щурмувате връх Ботев, то удобните и безопасни маршрути, минават през Южен Джендем, като стартовата точка за щурма е стартова и за нашата разходка.

Въпросната стартова точка се намира на около 8 км. северозападно от Калофер, в близост до Калоферски мъжки манастир. Ако не знаете къде е северозапад, влезте в Калофер, попитайте за мъжкия манастир и ще ви упътят. Само не се стряскайте от така наречения път – асфалтът свършва след точно 200 м. и започва отново 200 м. преди манастира. Пътят е по-проходим с по-височка кола. ;)

Първата точка на еко-пътеката е на около 200 м. зад манастира. Има табели и указания и мястото е добре поддържано – толкова добре, че дали ще следвате табелите в права или обратна посока е все едно – няма да се загубите ;)

Еко-пътеката се казва „Бяла река”, защото се движи по поречието на реката. През лятото, реката е по-скоро поточе със скокчета и миниатюрни водопадчета, но като видите как е издълбала скалите, за да си проправи път през тях, тръпки ще ви побият…

Затова нарекох красотата на Джендема „зловеща” – заставайки на някое от многобройните дървени мостчета над реката, се озоваваш между чутовни скали и чак брадичката ти започва да трепери, защото осъзнаваш колко си нищожен всъщност… Великолепно място за размисъл и равносметка!

Пътеката следва реката и на места върви по самия ръб на планината. Разбира се, целият маршрут е обезопасен с дървени парапети, но въпреки това хубавите обувки и добре подбраното (сухо) време са силно препоръчителни!

На определени (равни) места, сравнително равномерно разпределени, има любопитни кътчета с информационни пана. От едната страна на паното има картинка, а от другата – името на нещото на картинка 🙂  Темите са най-различни, но всички са свързани с флората и фауната на Джендема.

Според указателните табели, разходката отнема 2 часа, но не разчитайте 2 часа да ви стигнат. Като сметнете, че има 8-9 мостчета на невероятни и невъзможни места, на всяко от които ще прекарате поне по 15 минути в съзерцаване и въздишане, и една беседка, която е съвсем в края на проходимата част на Джендема – там, където забравяш що е време и пространство – по-добре си предвидете към 4 часа за разходката :)

Преди да ви пожелая „приятна разходка”, трябва да ви обърна внимание на още нещо:

Имайте предвид, че разходката не е безобидна! Времето в Джендема се разваля два пъти по-бързо, отколкото навсякъде другаде. Когато завали дъжд, земята става кална и хлъзгава, а много от пътеките вървят по ръба на пропаст. Не разчитайте на дървените парапетчета да ви удържат. На места маршрутът е тежък за възрастни хора и малки деца.

И все пак: Не пропускайте да пристъпите в сърцето на Джендема, няма да съжалявате.

А на връщане, по път от Калофер към Карлово, спрете и хапнете прясна пъстърва. Ресторантът е до пътя, не знам как се казва, ние го наричаме „Рибката”, защото пъстървата живее в същата тази Бяла река, на която сте се възхищавали до преди малко – реката минава през рибарника и после кротко продължава по пътя си…

Приятна разходка и добър апетит!

автор: LeeNeeAnn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights