fbpx
язовир Въча

язовир Въча

Решихме и отидохме. Не съжалявам нито за минута, понеже мястото е страхотно.

Язовир Въча е разположен в близост до пътя Кричим – Девин, на 680 метра надморска височина. Старото име на язовира е Антонивановци. Язовир Въча безспорно е най-големия на Балканите. Язовира осигурява част от питейната вода на Пловдив. Язовира впечатлява не само с внишителните си размери, а също така и с красотата си. Мои приятели споделиха, че язовир Въча е много по-чист от язовир Кърджали.

Пътувайки по тесните планински пътища забелязвам, че планината напомня за себе си – по пътя има доста паднали камъни, някой от които доста големи.

язовир Въча

В региона се носят легенди за огромни риби – сом тежащ 60 килограма и шарани по 30 килограма. Според някой местни хора, на дъното на язовира живее сом с човешки размери. Попитахме персонала на един ресторант дали има риба в язовир Въча, при което ни отговориха: „Има, но не е лесно да се хване!“

Отседнахме в хотел Чилингира – приятен хотел с достъпни цени.Хотела разполага с басейн, които беше спасение в горещия уикенд.

язовир Въча

В язовир Въча има няколко къщи на понтони, които за съжаление не се отдават под наем за нощувки. При възможност бих изкарала дори една нощ в такава къща. До язовира е почти невъзможно да се стигне – слиза се по черен път, доста труден участък дори и за кола. Недалече от язовира има табели – Частна собственост, което попречи на желянието ни да погледаме язовира отблизо. Това, което успях да направя е да снимам къщите отблизо:

язовир Въча

Язовир Въча е страхотно място, което препоръчвам на всеки, желаещ да се откъсне за малко от големия град.

язовир Въча

автор: Dany Blog

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights