fbpx

Увлечени в разходки по нови и непознати кътчета, често забравяме красотата на родните си места. И за да наваксам този пропуск, ето една разходка до Шуменската крепост и паметника Създатели на Българската държава.

Шуменската крепост се намира на платото край града, където се предполага, че е имало тракийско селище още от 12-ти век пр.н.е. Първото укрепление е било изградено около пети век пр.н.е., но най-ранните запазени стени са от римско време от началото на новата ера. Крепостта е била важно военно укрепление, тъй като от нея се открива гледка към подножието на цялото Шуменско плато и равнината наоколо. Многократно е била разрушавана заради нападения на готи и после отново възстановявана, а през четвърти век преминава във владение на Византия. От този момент нататък тя започва да се развива и като важен търговски център, през нея минават пътищата, свързващи Дунавската равнина с Мизия; явява се и охранителен пунк за подстъпите към Стара планина.

След присъединяването на крепостта към първото Българско царство крепостта запазва значението си, заради близостта си до столиците Плиска и Преслав. В началото на новото хилядолетие е превзета от Византия, а най-големият й разцвет настъпва по време на второто Българско царство. Развиват се различни занаяти, секат се монети, осъществява се търговия с градове от цялата страна и крепостта дори е посетена от цар Иван Шишман, за което свидетелства намерен надпис.

Края на 14-ти век крепостта е превзета от Али паша, а при последния кръстоносен поход след тридневна обсада е превзета и напълно разрушена от войските на Владислав Варненчик. На всеки две години на празника на Шумен се провежда възстановка на тази последна битка (ако общината има достатъчно средства, де). Във възстановката участват, както състави от цяла България, така и от много европейски държави, като участниците са близо двеста души и е наистина доста впечатляващо.

Днес Шуменската крепост е един от 100-те национални туристически обекта. Голяма част от стените са запазени само на ниво от около половин метър над земята, а най-добре запазената част височината им е само 1.5м. Възстановена е портата към крепостта, една от охранителните кули, и част от външната крепостна стена (стените са били двойни, а между тях е имало дълбок ров). Миналата година са възстановили още някои части от крепостта и днес ярко белите камъни стоят доста неествествено на фона на останалите, вече посивели от времето (това се вижда и на снимките). От кулата се открива прекрасна гледка към платото и паметника Създатели на Българската държава, към крепостта и към града в подножието. В рамките на крепостните стени има и музей, където са изложени част от находките, намерени в крепостта, която е доста добре проучена.

Паметникът Създатели на Българската държава е построен по повод 1300 години от основаването на България. Чрез фигури, цветни мозайки и надписи е пресъздадена най-древната история на страната ни – от Аспарух, забил меча в земата си и казал „Тук ще бъде България“, през покръстването, създаването на славянската азбука от Кирил и Методий и учениците им, разцвета по времето на Симеон. Според една местна история, докато редял мозайката на Кирил и Методий, на майстора му съобщили, че му се родил син. За да отбележи това събитие, той вградил в черната брада на Кирил едно синьо камъче (което може да се види и днес) и кръстил на негово име сина си.

 

Паметникът е нещо като символ на града и се забелязва от километри, кацнал на платото. От центъра на града до него се стига по 1300 стъпала. От външната му страна е изобразена фигура на лъв, макар да трябва известно въображение 🙂 Местността около паметника е постоянно ветровита, но от там също се открива прекрасна гледка към целия град и Мадарските скали на хоризонта. Трудно се поддържа такъв комплекс, в който „има бетон колкото за един малък град“ (преди време се беше отчупил единия крак на коня на Аспарух), но се надявам все пак този символ на града ни да си остане едно приятно място за разходка.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights