fbpx

Часовниковата кула – символ на град Нови пазар

Градската часовникова кула се издига в центъра, в озеленена градинка, в близост и малко встрани от пешеходната зона, недалеч от централния площад, сред шума на града. Тя е предпочитано място за спомен в албума на всеки, който посети гр. Нови пазар.

Историята й е твърде интересна.

Старата часовникова кула се намирала на двадесетина метра югозападно от настоящото й местоположение. Строена е през 1826 година. Камбаната й е отлята в Габрово, за което свидетелства надписът върху нея, по поръчка на Мемиш бей. Има и дата на турски – „1241 сене“ и след това “1826 година”.

Изградена е от готови каменни блокове от руините на древна Плиска ,каквато е практиката тогава в цялата околия.

Малко по-рано в Нови пазар са построени още няколко обществени сгради. През 1763 година е построена т. нар. „Караач джамиси“, която бе запазена до 80-те години на миналия век. Наименованието й идва от съществувалите около нея вековни брястове – „караач“. Строена е по поръчка на местния първенец Саид паша. За нуждите на турския военен гарнизон в града, през 1774 година са изградени войнишки лагер и плац, мелницата „Кавак дермен“ и градската баня, която функционира до самото й разрушаване през 60-те години на миналия век.

На сегашното си място часовниковата кула е пренесена през 1865-1868 година /според каменния надпис над вратата, който с малко повече взиране може да се разчете и сега/, за да не пречи на градския конак. След построяването на сградата на местната турска управа от баш Уста Кули от Шумен, каймакаминът разпоредил старата кула да се събори, защото закривала фасадата на новото здание на мюдюрлюка. Тя трябвало да замести старата кула, за която за съжаление не са се запазили никакви сведения и данни. От нея били използвани само часовниковият механизъм и камбаната. Преместването й станало от майстори македонци и „талиянци“ /италианци/.

Според специалистите кулата се отличава от другите часовникови кули у нас по своята архитектура. Състои се от две главни части – основно тяло от каменна зидария и лека дървена надстройка над него. Интересното и оригиналното на конструкцията е, че отвътре тя цялата е кух цилиндър, в който е разположено извитото дървено стълбище. Външната част, за разлика от вътрешната, се състои три каменни части, поставени една над друга. Основата е малка и ниска квадратна призма, над която следват две почти еднакви по височина осмостенни призми, повити една спрямо друга.

Горната част представлява дървена надстройка. Долната й част е обшита с дъски. Над нея е декоративно изрязан парапет и ажурно образувание от дървени колонки. Завършва с куполообразен покрив с изострен шип отгоре. По-късно над каменната част бил поставен железен парапет, който е махнат при последната реконструкция на кулата през 1983 година.

За мнозина Часовниковата кула наподобява морски фар. Архитекти споделят, че нейното тежко каменно тяло я отличава по характер и образ от другите стари часовникови кули.

На времето, за ниско застроения и разстлан в равното град Ени пазар кулата е била нещо подчертано доминиращо в общия му силует. Със своето стройно почти 18 метрово тяло /височината й е 17.89 м/ тя е била като жив сигнал между тъмночервените покриви на къщите и изобилната зеленина на широките дворове.

През 1983 година е обявена за паметник на културата и възрожденската строителна традиция.

Часовниковата кула в гр. Нови пазар не е отворена за посещение.

Вижте още:
Забележителностите в регион Шумен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights