fbpx

Националният стадион „Васил Левски“ е най-голямото спортно съоръжение с трибуни в България. Стадионът има 43 230 седящи зрителски места. Намира се в центъра на София.

Официално е открит през 1953 г., а основно реконструиран през 1966 г. и 2002 г.

История 

През 1924 г. Софийската община отпуска мястото за игрище „Левски“, където сега се намира Националния стадион, върху празна незастроена площ, ползвана дотогава за общинско сметище в покрайнините на София отдясно на река Перловска в близост Орлов мост.

Арх. Зафир Абрашев проектира и изпълнява проекта с твърд сгуриен терен, лекоатлетическа писта и трибуни за около 10 000 зрители[2]. На игрище „Левски“ са играли ФК Левски)[3]. Юго-западно от него се е намирал стадион Юнак (който се е използвал като национален стадион) [4]. След разрушаването на двата стадиона в края на 1940-те години на същото място започва построяването на многофункционален комплекс по проект, предложен от арх. Теньо Дундаков. Стадионът е завършен през 1953 г. и има 80 000 седящи места [5]. В този си вид стадионът остава до 1998 г. когато започва реконструкция, за да може съоръжението да отговаря на изискванията на УЕФА. През 1997 г. е решено да се положат седалки и да се направят козметични подобрения. През 1998 започва самата реконструкция. Работата обаче не върви по план, заради липсата на средства и план за извършване на реконструкцията. След разкритие на нередности през 2000 г. работата е спряна и е създадена работна група. През 2001 работата отново започва и стадионът е завършен през октомври 2002 г. преди срещата България – Хърватия, с която е открит отново. След завършване на реконструкцията и спазване на разпоредбите на УЕФА капацитетът е намален почти на половина до 43 340 седящи места.

Националният стадион „Васил Левски“ е лицензиран през 2002 г. от УЕФА и притежава четиризвездна категория по стандартите на УЕФА и ФИФА за капацитет на стадион от такъв ранг.

Използване 

На Националния стадион се провеждат футболни двубои на националния отбор, двубои от А ПФГ и финалите на турнира за Купата на България. След неговото построяване се взима решение стадиона да бъде домакин и на срещите между всички отбори от столицата. Така до 1999 година на него се провеждат всички тези мачове между Левски София, ЦСКА София, Локомотив София,Славия София, Спартак (София) и ПФК Академик (София). Днес това се отнася само и единствено за Вечното дерби между Левски София и ЦСКА София. До 1963 година когато е открит стадион „Левски“ сега Георги Аспарухов (стадион) националният стадион служи и за перманентен дом и на Левски София, който играе минимум половината си домакински срещи на сезон на него. През различните години стадиона е служил за постоянен дом на Левски София от 1991 до 1999 година, заради замразен ремонт на Георги Аспарухов (стадион). Есента на сезон 2010/2011 на ЦСКА Софияи сезоните 2010/2011 и 2011/2012 на Национален стадион „Васил Левски“ домакинства отбора на Локомотив София. Поради липса на лицензи за провеждане на двубои от А ПФГ на клубните им стадиони. На Националния стадион също така се провеждат републикански и международни първенства по лека атлетика.

Националният стадион „Васил Левски“ разполага с звукова уредба с мощност 16 000 W, 14 спортни зали за джудо, художествена гимнастика, баскетбол, бокс, аеробика, фехтовка, тенис на маса и обща физическа подготовка.

На територията на стадиона има две конферентни зали – Зала Родина и Прес-клуб България, както и три ресторанта.

В стадиона се помещава Музей на историята на физическата култура и спорта. Музеят е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Световно известни звезди

Националният стадион Васил Левски е подходящ за организиране на участия на звезди от такъв ранг, при условие, че се спазват всички норми за безопасност при монтажа на съоръженията и конструкциите.

Лепа Брена идва в България през 1990 г. за голямото си турне, когато на 24.07. тя се появява на препълнения стадион Васил Левски с хеликоптера на Тодор Живков. Продадени са 100 000 билети (с тогавашна единична цена 20 марки) организатор на концерта е Дирекция музика – Кюстендил, зрители са изпълнили и тунелите на входовете. Този концерт и до днес е най-посещаванато музикално събитие в България. Пред препълнени трибуни гостуват звезди като Скорпионс, Бони М, Пол Йънг, Технотроник, Сандра, Металика, Мадона, AC/DC

Контакти 

София 1000, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ №38, Тел: (02) 930 06 66 Факс: (02) 802 524

800px-PFC_Levski_Sofia_vs_Chelsea_FC,_UEFA_Champions_League_2006-07,_Sofia,_Bulgaria

 

Уикипедия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights