fbpx

Днес ще ви покажа и разкажа за новата църква “Покров богородичен”, строена по времето на архимандрид Василий от 1901 до 1907 г. Тя е изградена от майстор Илия Говедаров и е с дължина 25 м., ширина 15 м. Осветена е през 1908 г. от Митрополит Софийски Партений.

Новата църква представлява внушителен храм с красиви дърворезби и майсторски рисувана икона на „Св. Богородица“. Ето малко снимки, които успях да направя от там.

2
В нея сега се пазят реликвите на манастира, всред които най-интересни са средновековното Кремиковско евангелие (1497 г.) с красивото си калиграфско изписване и дървен иконостас от 17 век .
3
Новата църква от страната към манастирския двор.
4

Покров Богородичен се чества на 1 октомври, или по старому 14 октомври.На този ден през 910 г. по времето на император Лъв Мъдри, сарацини(араби) нахлули във Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Било събота срещу неделя и в цариградската църква Влахерна на всенощно бдение бил св.Андрей Юродиви с ученика си Епифаний. В тази

Църква се пазела една от одеждите на св.Богородица. В 10 ч. вечерта св. Андрей погледнал нагоре и видял във въздуха св. Богородица, обкръжена от пророци, апостоли и ангели. Тя покривала богомолния народ със своя омофор и се молеле на своя Божествен син. Епифаний също виждал това и видението на двамата подвижници станало известно на всички богомолци в храма, а след това и на целия град. По молитвите и покровителството на св.Богородица сарацините били прогонени от страната, а църквата учредила празник “Покров Богородичен”.

56

Иконостасът на новата църква е с богато изработена дърворезба.  Снимките вътре  съм направила, след получено разрешение от сестра Хеония, която се грижи сама за манастира, а тези с дата са дело на моя колежка. 
7891011121314151617
От двора на манастира се вижда цялото Софийско поле.

1819
Тези пейки се намират в манастирския двор пред новата църква и се ползват при провеждането на голямите празници от богомолците.

2021
Тази чешма е изградена в средата на миналия век и е пред вратите на манастира.
22
Както вече ви писах, тук по нищо не личи, че години на ред намиращият се наблизо завод Кремиковци е бълвал отровни газове, природата е много запазена, убедете се сами.

23

Обяснението на местните хора за това е, че от планината непрекъснато има лек бриз в посока към   завода и това създава преграда за пушилките, излизащи  от него. Продължавам да се възхищавам от това, колко умна е планината и колко е силна, щом е успяла да се съхрани при тези условия, можем само да се учим от нея. Вижте само какви билки намерих тук:
24

Ранилист- за него имам отделен постинг.
25
Тази билка, видима в преден план, даже не я познавам, снимала съм си я за домашно да я разуча.Зад него е лопен, който не е от лечебния вид.
26

Този лопен е лечебен-имам отделен постинг за него.
27
Латинки-спиртен извлек от тях е чудесно средство за разтривка на болни стави.
28

Това е слез-малките лилави цветенца, една от любимите билки на баба Ванга, скоро и за него ще направя постинг за да си попълня колекцията от най – полезните билки.

29

Това е бъзак, писала съм за него в постинга за Черния бъз, също много полезна билка, ползват се само плодовете, напълно узрели и брани наесен.

30

А това е Невенче, което на езика на цветята значи неувяхващо. Никой не бива да се съмнява, че това е най-хубавата и лечебна билка тук :))))))))))))))))))))))))))))

Всяка година в района на този манастир се провежда Международен младежки фестивал „Кремиковски Гергьовден“. Клипчето по-долу отразява последния проведен фестивал под наслов „Гергьовско веселие 2010 г.“

 

източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights