fbpx

Наближавахме село Визица, когато нещо ме изкуши да се отбием по черния път вляво. След два завоя се показа невероятна панорама. Panorama Paraklis_sv_Iliq_2 (2)-333_resize (2)

Сигурно се виждаше половин Странджа от тук. От дясно се показа и село Визица.

Panorama Paraklis_sv_Iliq (2)_resize (2)

DSCN5458_resize (2)

Пред нас на полянката се появи един голям кръст забит в земята.

DSCN5487_resize (2)

Много забележителности се появяваха пред очите ни само за минутки. Но това не беше всичко. На метри от кръста имаше някaкъв стар параклис, сгушен до старата гора.

DSCN5429_resize (2)
Буря от внезапна емоция ни беше обхванала. След като слязохме отидох към разкрилата се панорама, а в краката си видях и долмен!!! Всичко това беше на метри едно от друго, на откритото било на това възвишение. 
DSCN5423_resize (2) (1)
Ние освен тленни, сме и духовни същества, и категорично мога да кажа, че имаме способноста да усещаме неща, които са извън материалните ни сетива. Не мога да обясня как и защо, но това място се усещаше много силно. Видях голям кръг оформен с камъни.

DSCN5443_resize (2)

Долмен на няколко хиляди години. Със сигурност няма да е бил единствен….

DSCN5444_resize (2)
Тук няколко хиляди години преди Христа хората са давали израз на вярванията и страховете си, празнували са и са плакали. Убеден съм, че е било светилище. Местопложението, некропола, наслагването на параклиса върху това място, говорят за това.

 

DSCN5440_resize (2)

Под всички съвременни параклиси и църкви са открити останки от древни светилища. Всички те са наслагвани едно върху друго в продължение на десетки, стотици векове. Това го потвърдиха няколко дена след това в регионалния музей в Малко Търново. Като често дори образите на светците се наслагват, като тракийския бог – конник на кон с копие, убиващ животно, се замества от Св. Георги също на кон с копие убиващ животно. (например параклиса „Св.Георги“ в с. Заберново, който е известен точно с тракийската си плоча)

DSCN5602_resize (2)
Параклиса до нас се казваше св. Илия. Сгушен под този величествен дъб (царя на дърветата, символ на мъдрост и дълголетие) изглеждаше много мистично. 

DSCN5429_resize (2) (1)
Архитектурата му, проста, семпла и …велика! 

DSCN5427_resize (2)

DSCN5482_resize (2)
Вътре беше подредено чисто и скоро варосано.
Имаше няколко разместени керемиди на покрива, точно над иконостаса. И мислех на следващата утрин да ги подредя. 

DSCN5486_resize (2)
Имахме намерения да нощуваме на това място. Да опънем палатката на поляната и да посрещнем изгрева. Обаче до вечерта имаше много време и решихме да разходим до свечеряване и после да се върнем да спим тук. По стечения на обстоятелствата не можахме да се върнем и  пренареждането ми на керемидите пропадна.
Така, хапнахме и поехме нататък, към Визица.
Ако някой ви каже, че от Визица не се вижда морето не му вярвайте.

DSCN5490_resize (2)

DSCN5491_resize (2)
Три еднотипни къщи в строеж привличат вниманието още на влизане.

DSCN5500_resize (2)

Спряхме на центъра до патрула на гранична полиция. Така и така им бяхме на крака ни провериха за втори път за деня.  До нас беше църквата,  която беше заключена.

 

DSCN5505_resize (2)

 

DSCN5507_resize (2)

Имахме време да се разгледаме малкото селце.

 

DSCN5508_resize (2)

 

DSCN5512_resize (2)

Много светло, свежо и просторно впечатление прави това място.

 

DSCN5521_resize (2)

И тук видяхме съвсем малки и тесни къщички. Чак се чудя как са живели хората в тях. Явно хората са били прагматични  и думите лукс и грандоманство не са били познати.

 

DSCN5528_resize (2)

Много набързо приключи нашето пребиваване тук. В самото село нищо не ни привлече вниманието. Не сме срещали хора по уличките и не сме разговаряли с никого. Убеждавам се, че богатството на всеки край са хората. В тях са знанията, духа, легендите и мъдростта.  Общуването е много важно и ценно. Чрез общуване човек се учи и обогатява.  Думите ми се потвърдиха в следващото село Заберново, където запознанството ни с напълно непознат човек, ни припомни какво е гостоприемство, родова памет и голямо сърце.

 

източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights