fbpx

На двадесет километра от Севлиево, в склоновете на Стара планина, се намира село Батошево. След него идва Карамичевци, на дясно стръмно нагоре, по хубав асфалтиран и тесен път излизаме на Батошевския манастир.
                           """"  Според надпис върху мраморна плоча, изложена в музея на село Батошево, манастирът е основан през 1250г. по времето на Цар Михаил Асен, внук на Асен. Манастирът е бил разрушен с падането на България под Турско робство. През 1809г. монах от град Троян, Исай, заживява като отшелник на това място. Един ден монахът чул историята на една пастирка, която разказвала като една вечер, докато търсела изгубения си добитък, видяла една майка с дете да седи върху камък и да плаче, нареждайки че е забравена и оставена без дом. Монахът намерил пастирката и изтълкувал нейното видение като послание на Богородица, че иска да бъде построен отново манастир на това място. Исай построил малка колиба до камъка, окачил икона и заживял в нея. Исай започнал често да слиза до Батошево и Севлиево и да разказва на местните хора историята на пастирката, опитайки се да събере дарения за построяването на нов манастир. 
New_IMG_0005(3)

             За съжаление, Исай не могъл да завърши делото си, защото бил прогонен насила от развалините. През 1831г., обаче, по времето на голяма чумна епидемия, много граждани на Севлиево напуснали домовете си и избягали в планината. Хората тогава дали обет, че ако се завърнат живи и здрави, ще постоят отново манастир на мястото на стария Батошевски манастир. Така и станало. """"""

 New_IMG_0009

New_IMG_0010(3)

New_IMG_0018(3) 

New_IMG_0021(1) 

New_IMG_0023(4)

       Преди дванадесетина години бях идвал тук. Днес отново съм на това място, очарователно спокойно, близко до планината, направо в полите й. И завладяващо с красотата си! Трикорабната сграда на църквата е внушителна!

New_IMG_0029

New_IMG_0030

New_IMG_0032(2)
          Красива е, нали!
New_IMG_0038
  А това е поглед на юг, към върховете на Стара планина! Там са Пеещите скали над хижа Мазалат, където бях миналата неделя.

New_IMG_0041
      До скоро, Батошево!

източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights