fbpx
пещера, Лепеница, Буреш, Велинград, Ракитово, минерална вода, сталактити, сталакмити, туризъм, нощувки

Посещението на пещерата „Лепеница” е едно екстремно преживяване и затова разказа за нашия тридневен уикенд до Велинград и околностите ще започна с този уникален туристически обект.

До подземната атракция може да се стигне и от Велинград, и от гр. Ракитово. Почти равноотдалечена на 10-11 км от двата града.

пещера, Лепеница, Буреш, Велинград, Ракитово, минерална вода, сталактити, сталакмити, туризъм, нощувки

Пещерата „Лепеница“ е обявена за природна забележителност през 1960 година. Дълга е 1525 м и е разположена на 975 м надморска височина, но до този момент достъп е направен само до 1400 метра и все още никой не е видял това, което природата е сътворила, в края на пещерата. Като цяло, този природен феномен, за разлика от други известни пещери в България, е съхранен от видима човешка намеса. Най-вероятно заради трудния достъп до вътрешността на галериите и нивата.

пещера, Лепеница, Буреш, Велинград, Ракитово, минерална вода, сталактити, сталакмити, туризъм, нощувки

Пещерата „Лепеница“ е разположена на три етажа. Най-долният е с дължина 273 м и през него тече подземната река Лепница. Вторият етаж е единственият сух и само през него е позволено разглеждането на подземните красоти. Пещерата е богата на сталагмити, сталактити и сталактони и е изключително красива. Тук са открити впечатляващи пещерни бисери, които днес могат да се видят в Природонаучния музей в гр. София.

Единствено в пещерата „Лепеница“ може да бъде открито бpъмбapчeтo „Бypeш“. То e yниĸaлнo, зaщoтo живee caмo тyĸ и ниĸъдe дpyгaдe в цeлия cвят. Нapeчeнo е нa имeтo нa cвoя oтĸpивaтeл  –  aĸaдeмиĸ Ивaн Бypeш.

пещера, Лепеница, Буреш, Велинград, Ракитово, минерална вода, сталактити, сталакмити, туризъм, нощувки

За да изследват Лепеница и пещерите около нея, жителите на Ракитово създават през 1930 г. първия клон на Българското пещерно дружество – София.  Първите 400 метра от пещерата са изследвани и картирани още през 1931 г., като следват още експедиции, но пълно картиране и изследване е организирано едва през 1973 г.

Пещерната фауна е изключително богата и интересна. Досега са известни 24 вида животни, от които 6 са категоризирани като троглобионти (живещи единствено в пещери).

В Лепеница живеят 6 вида прилепи. Температурата в пещерата е около 10 градуса.В момента е туристически обект, след като повече от 50 години е била недостъпна за туристи. Обявена е за природна забележителност през 1960 г.

В нея се влиза само с водач и специална екипировка – каски, ботуши и якета, на групи, не по-големи от 10 души. Движението вътре се осъществява само по строго определени маршрути.  

През повечето време се върви по изключително тесни коридори, а на доста места се налага и ниско навеждане. В голяма част от коридорите се гази вода.

https://pochivkabg.net/, пещера, Лепеница, Буреш, Велинград, Ракитово, минерална вода, сталактити, сталакмити, туризъм, нощувкиснимка: Google

За Велинград е всеизвестно, че е спокоен, тих, с чист въздух и невероятно красива природа наоколо, родопски град. И разбира се – прекрасната му лечебна минерална вода.

В града има огромен брой паркове и приятни за разходка места.Посетихме езерото и парк Клептуза. Годините на безхаберие в страната ни са дали отражение и на това място.

пещера, Лепеница, Буреш, Велинград, Ракитово, минерална вода, сталактити, сталакмити, туризъм, нощувки

Най-големият карстов извор в България – Клептуза – се намира на десния бряг на Чепинска река, до планинския склон в квартал Чепино на град Велинград. Цялата площ на защитената територия е 412 хектара и обхваща териториите между Циганското дере и вододелното било.Езерото с лодките си остава атракция за туристите.

На всички, които имат поне два почивни дни горещо препоръчвам пътуване до Велинград и от там до „Лепеница“.

текст: Мариана Георгиева
снимки: личен архив 

Текстовете в PochivkaBG.net са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права и цитирането с активен линк е задължително!

1 thought on “До Велинград и загадъчната пещера „Лепеница“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights