fbpx
пясъчни пирамиди село Банище

Брезнишкото село Банище става все по-известно със своите неизвестни пясъчни пирамиди.
Красота, която трябва да видите и да усетите.

Нямахме много време за пътуване затова решихме да отидем някъде, не много далече от София, за еднодневна вакация.

пясъчни пирамиди село Банище

Чувала бях за едни световнонеизвестни, но много красиви скални пирамиди, край село Банище. То е разположено в живописна котловина в Западна България, на 70 км от гр. София, 40 км.северозападно от гр. Перник и 24 км западно от гр. Брезник. От София бързо се стига с кола до там.

пясъчни пирамиди село Банище

Пирамидите са пясъчни образувания, чиято височина достига едва няколко метра, максимум до пет.

Намират се в малка долина, дълга около 50 метра и широка до 15-20 метра. За да бъдат опазени е изключително важно да не се минава през тях. Те са много крехки и има опасност от разрушаване формите им. Има пътека, която върви на няколко метра над долината, откъдето може да се разгледат. Може да се премине и между самите пирамиди, но само в началото, където разстоянието помежду им е по – голямо.  

  пясъчни пирамиди село Банище       пясъчни пирамиди село Банище    

Как да стигнете до тях ще ви упътят хората от село Банище.  

Недалеч от Банище е връх Копран. В подножието му има четири карстови извора, от които води началото си р. Светля, приток на р. Струма. Надморската му височина е 918м. 

Любителите на риболова със сигурност ще са доволни и от улова в яз. Брезнишки извор (7 км) и яз. Лилянци (8 км), където ги очаква каракуда и пъстърва.

Врабчанският водопад (15 км) е друга местност в района, до която може да се разходите през почивните дни.

пясъчни пирамиди село Банище       пясъчни пирамиди село Банище

В Банище се намира манастира „Св. Йоан Кръстител“. За него се смята,че е построен по време на Второто българско царство. През 1876 г. до църквата е била построена магерница с три отделения. Тук е основано първото килийно училище, първото и в региона. В него се изучавали две дисциплини – наустница и псалтир.  Днес църквата е ремонтирана отвън и частично отвътре.

пясъчни пирамиди село Банище  пясъчни пирамиди село Банище

 

Със сигурност ще усетите,че и в този край на България са запазени българския дух и традиции. И тук има какво да се види. Защото България е красива!

Отново благодарност от екипа на ПочивкаБг:
Текст и снимки: Мариана Георгиева
Всички права запазени®

 

Текстовете в PochivkaBG.net са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права и цитирането с активен линк е задължително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights