fbpx

100те национални туристически обекта – Музей на мозайките

Музеят на мозайките в Девня е изграден по проект на архитект Камен Горанов върху част от античните основи на сграда с мозайки (villa urbana), построена в края на III – началото на IV век (времето на Константин I Велики) на мястото на по-ранна сграда (сгради) разрушена при готските нашествия през 250-251 г. С ремонти и преустройства сградата е просъществувала до началото на VII век.

Сградата заема площта на цял квартал (insula) с дължина 37,15 м (север-юг) и ширина 37,75 м (изток-запад). Нейният план следва традициите на гръко-римското атриумно-перистилно жилище. Около вътрешен двор (атриум) (11,11 х 5,87 м), настлан с каменни плочи, със зидан кладенец по средата (с диаметър 0,76 м), заобиколен от 3 страни с покрита галерия с варовикова колонада (перистил) (92,63 кв. м), са разположени 21 жилищни, стопански и складови помещения с обща площ от 1402 кв. м. Стените на жилищните помещения са били покрити с цветни мазилки и стенописи, с гипсови щукатури. Пет от помещенията на сградата и портика са покрити с многоцветни подови мозайки – едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство от това време, открити в България.

Музеят е част от Стоте национални туристически обекта на БТС. Посещения: 10:00-16:00 ч.; почивни дни – събота и неделя. Има печат (номер 10) на БТС.

Уикипедия

2 thoughts on “100те национални туристически обекта – Музей на мозайките

  1. Доста обичам да ходя по експозиции, галерии, музеи и т.н. Не си спомням да съм виждал музей да не работи през уикенда. Тва е доста кофти стратегия при условие, че хората ходят на работа незнам тоя музей от какво се издържа.

  2. Не за първи път се изумявам от работно време. Как може събота и неделя да са почивни дни за музея?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights