fbpx
къща за гости - Боженци. Дренковата къща

Дренковата Къща – къща за гости в Боженци

За село Боженци:
Всеки, който е идвал в това село ще ви каже, че тука има магия. Не от ония страшните за смърт или отмъщение, не от ония леките за любов несподелена, а от ония силните дето те карат да се усетиш българин, от ония сладките, дето те пренасят през векове назад, близо до предците и корена ти. Един беше казал, че Боженци е орешаци и машлесали зидове, друг, че е архитектурен ансамбъл, в който съюзът на дъба и камъка творят неземното и красивото, трети че е стародавно средище от което са се пръкнали луди глави, дарители, зевзеци и дюлгери. 
А Аз ви казвам че е магия… повярвайте.

За Дренковата Къща:
Къщата е строена преди повече от 150 години, запазила е възрожденския дух, но във вътрешната подредба вече е напирало новото стремление към Европата. В нея могат да се видят неща от селския бит: миндери, менци, сахани, паралия с трикраки столчета, но и модните тогава свещници, виенски огледала и плетени гръцки покривки…

В селото могат да се видят и автентични възстановки на народни обичай: Лазаруване, Коледуване, Гергьовден. Къща за гости „Дренковата къща“- Боженци.



Боженци - карта



Област: Габрово

Село: Боженци




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights