fbpx

Раят може би е бил в Емен

Селото ни е сгушено в райски кът. Заобиколени сме от приказна природа. Толкова причудливи природни дадености на едно място рядко се срещат. Така описват с гордост родния си край жителите на великотърновското село Емен.

То е разположено в живописните поли на Предбалкана на 20 км западно от Велико Търново и на 8 км от главния път Велико Търново – София. Само на около километър от селския площад е прочутият Еменски каньон. През него се вие екопътека. Началото й започва от дълбока пещера и завършва с приказния водопад Момин скок на река Негованка. Екопътеката е първата в България.

Еменската пещера е дълга 3113 м и заема седемнадесето място в списъка на най-дълбоките у нас. В миналото е използвана последователно като гъбарник, като склад за узряване на сирене и като част от изградената над нея военна база.

Преди няколко години на входа й е излята бетонна плоча и в свода е пробита асансьорна шахта. Освен най-известната Еменска пещера в Долния Боаз през 1985 – 1991 година е открита голяма пещерна система, разположена между селата Мусина, Балван, Ново село, Емен, Добромирка и Вишовград с многобройни водни и сухи галерии.

Красивият каньон е прорязан от р. Негованка, чието име означава “къса река с близък извор”. Тя протича в Средния Предбалкан, дълга е около 60 км и е десен приток на р. Росица. В западната част на Търновските височини Негованка образува живописен пролом. Там се извисяват петдесетметрови отвеси, венци, ниши, сводове.

Пътешествениците се удивляват от буйните водопади, дълбоки и тайнствени пещери. Природните творения са изненадваща гледка за равнинния терен, сред който се намира каньонът на реката. Преди 30 г. Еменският каньон е обявен за защитена територия. В отвесните скали на пролома са изсечени стъпала. Над урвите са опънати въжени мостове, които улесняват туристите.

Обособени са специални места за пикник. От тези кътчета се разкрива прекрасна гледка към долината. В края на каньона се чува грохотът на водопада Момин скок. Водите му се изсипват от 10-метрова височина. Под него се образува красив вир, който привлича местни жители и гости, и в горещите летни дни е примамливо място за къпане и плаж.

Екопътеката продължава към Емен и след около 3 часа път по нея отново се стига до площада. Проломът с езерото Негованка е огромен по площ обект и достига до землището на павликенското село Михалци.

“Каньонът заедно с езерото е с дължина 2 километра и започва непосредствено от крайните къщи на Емен, като продължава в североизточна посока. Дълъг е 950 метра, като по-голямата му и атрактивна част е в района на Михалци. В началото на каньона се разкрива входът на Еменската пещера, свързана с повърхността с естествен вход и асансьорна шахта”, разказват великотърновски пещерняци.

Неголямото по площ и обем езеро Негованка е допълнителна атракция към каньона. Посетителите остават с часове край него. Като се гледа от различни позиции, се възприема като естествено планинско езеро, разположено в закътана, гориста, дълбоко изсечена котловинка, заобиколена със скални венци. Най-голямата атрактивност на Негованския каньон е в най-тясната част, която е с формата на латинската буква “V”. Представлява редуващи се прагове, водопади, ерозионни котли и отвесни 80-метрови скали. Това природно чудо завършва с привлекателния водопад Момин скок, който заедно с целия каньон е обявен за природна забележителност.

Освен с красивата си природа, районът около Емен се слави и като изключително плодороден. Развито е зърнопроизводство и овощарство. Напоследък в хит са се превърнали пчеларство и зайцевъдство. Предприемачи успешно развиват селски туризъм.

Сред най-атрактивните хотелски бази е комплекс “Имението”. Там се предоставят условия освен за отдих, но и за провеждане и на конферентен туризъм. Базата разполага с модерни зали, професионално обслужване, предлагат се храни и напитки.

“Имението” е с 65 легла в комплекса, 6 легла на пчелина в с. Вишовград и 2+1 легла в пчеларски мезонет “Косовеца”. Има пет конферентни зали , два ресторанта, отопляем плувен басейн и джакузи.

На територията на “Имението” действа денонощно православен параклис “Св. Петър”. Храмът е озвучен с песнопения на църковно-славянски хор.

източник: ТРУД


снимка - уикипедияснимка - уикипедия 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2 thoughts on “Раят може би е бил в Емен

  1. Мястото е божествено. Това наистина е частица от рая. За пореден път тотално се удивлявам от невероятната ни природа. Ходила съм два пъти и ще отида пак и пак и пак. Просто е уникално. Има подобно местенце около село Хотница – Хотнишките водопади.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights