fbpx

Бяло кале е името на средновековна крепост в Родопите. Крепостта е разположена на скалистия склон на Бяла река. Основната сграда, от която са останали значителни останки, е кулата, която се издига в центъра на заграждението.

Кулата има дебелина от 8 м, а основата и представлява правоъгълник със страни 11 и 9 метра. Стената на кулата е изградена от камъни, свързани с хоросан като общата дебелина на стената е над 1,5 метра. Бяло кале е била построена, за да бъде охраняван пътя, който минава по долината на Бяла река. Този път се е използвал, за да се стигне до източната част на Тракия.

При археологически разкопки и проучвания в околността на крепостта са открити монети, за които се смята, че са сечени по времето на Александър Македонски. Открити са също и множество златни монети от Средновековието. В близост до крепостта се намират малки селища, повечето от които са обезлюдени.

В района на Бяло кале се намират местностия които са обявени за райони от особено значение за опазването на птичия свят.

Уикипедия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights