fbpx

„Бачо Киро“ е името на една от най-посещаваните пещери в България. Пещерата е разположена западно от Дряновският манастир, на неголямо разстояние от водната пещера Андъка и е с дължина 3500м. Най-добре проучена от археолозите е първата зала на пещерата Бачо Киро – „Преддверието“. В нея са открити оръдия на труда и следи от човешко присъствие, които датират от средния и късния Палеолит. Бачо Киро е една от основните туристически цели в района. Разполага с разнообразие от варовикови образувания – сталагмити, сталактити, сталактони, колони и завеси.

Пещерата „Бачо Киро“ е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Пещерата е с постоянна температура от 13 градуса,влажността й е 95%, образувана е от водите на река. В нея са открити следи на съжителство на хора и зверове от преди много лета. Там е намерен и скелет на мечка с височина 3 м. Интересни са скалните образувания в пещерата наподобяващи риби, змии, хора, Богородица и младенеца, мечка, както и много много други.

В нея има „чистилище“, за което се вярва, че пречиства от греховете. Представлява дупка в стената, през която трябва да се мине.

Уикипедия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights