fbpx

Легенда

Легендата гласи, че някога мюдюрът (турски – управител на малък град) е позволил българите да си построят църква, но тя да е голяма колкото волска кожа и не по-висока от джамията. Но те пък разрязали кожата на малки лентички и направили с тях върху земята фигура, която да изглежда като пода на църквата. След като видял това, турският управник се възхитил от находчивостта на християните и повече не им създавал никакви пречки. Друг любопитен факт е, че по-голямата част от църквата е вдълбана в земята,заради условието на мюдюрът относно височината. Няколко пъти опожаряван и разрушаван той е завършен в този си вид през 1837 г.

Архитектура

Църквата „Света Богородица“ представлява трикорабна псевдобазилика с три портала: централен — на св. Богородица, ляв — на св. Харалампий, десен — на св. Мина, и два параклиса в женското отделение – св. Архангел и св. Николай. Тя е масивна постройка, изградена от розов риолит. Църквата е прочута със своя иконостас, който с право се сочи като един от най-хубавите на Балканите. Изработен е от орехово дърво и е забележителен със своята високо художествена ажурна дърворезба в стила на Мияшката школа. Иконите на църквата датират от различно време. Някои от тях са от преди 1837 г. Най-старата – св. Дионисий – е от 1814 г., а най-новите са от 1914 г. Една от най-хубавите и ценни икони е иконата наСв. св. Кирил и Методий, рисувана от Станислав Доспевски през 1860 г.

Реликви

Иконостасът на храма представлява уникална дърворезба под егидата на ЮНЕСКО. Изработен е от майстори на дебърската школа, начело с Макрия Негриев Фръчковски, чийто гроб е пред олтара на храма. Стенописите са направени от представители на Самоковската школа, а има икони дори отСтанислав Доспевски. В църквата има и чудотворна икона, за която се твърди, че лекува.

 

 

Уикипедия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights