fbpx

Къкринското ханче се намира в село Къкрина, Област Ловеч. В него отсяда Васил Левски, преди да бъде заловен от турските заптиета сутринта на 27 декември 1872 г.

От съществуващите писмени документи е известно, че по поръчение на Българския революционен централен комитет ханчето е наето от Христо Цонев. Там се провеждат заседанията на местния революционен комитет. Там намират и подслон хора на комитета.

След залавянето на Левски и двамата му придружители до София — Никола Цвятков и Христо Цонев Латинеца, то е изоставено. След като двамата са освободени, те се завръщат по домовете си вЛовеч, но Христо Цонев не подновява дейността си в ханчето.

В края на 19 век пожар доунищожава порутената постройка и остават само основите ѝ. През лятото на 1901 г. проф. д-р Парашкев Стоянов, заедно с Никола Цвятков, посещава руините на ханчето и прави снимка на основите. Записва разположението и размерите му.

На 26 декември 1901 г. ловчанлии и къкринци поставят паметна плоча на мястото, където е бил заловен Апостола.

Къкрина е сред Стоте национални туристически обекта на БТС. Къкринското ханче е отворено за посетители ежедневно (08 – 12 и 13 – 17 ч.), почивни дни понеделник и вторник. Там може да се постави печат на БТС в книжката.

Уикипедия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights