fbpx

Село Добърско е едно местенце, което препоръчвам да посетите. Изникнало върху склоновете на Рила планина, обърнало лицето си към величествениете върхове на Пирин. Пътят се вие в полите на планината, покрай река Добърска и в слънчево време зеленият цвят на поляните придава особено чувство. Преклонение, смирение и умиление пред природата на родината ни – оставаш с мисълта, че с нищо не си заслужил да живееш в такава красива страна…

Още с наближаването на областта, прави впечателние многолюдността и развитието на Долно Драглище, Горно Драглище и Добърско. Има живот, има деца и хора, запътили се към задачите си. Как бих се радвал, повече български села да подхванат инициативата на селския и еко туризъм. От тази статия (Horemag.bg ), разбирам, че промяната на манталитета отнема време, но в случая с Добърско резултатите са налице. Няколко семейни хотела и жив интерес от постоянно прииждащи посетители. Ясно е каква в главаната причина – църква от 12 век със запазени стенописи. Още на входа на селото, жена ни упътва към църквата “ Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, знаейки за какво сме дошли.

В центъра на селото, леко сгушена и схлупена – запазена през вековете, ето я и нея. Църквата в момента е под закрилата на Историческия музей и затова се заплаща вход и такса за екскурзовод. В замяна, получавате подробна информация за всяко едно кътче на тази вековна обител. Така църквата „оживява“ и посетителите се пренасят в библейски времена, моменти от чудесата на Исус Христос и българската история.

Няма да се спирам подробно на историческата хронология около храма. Можете да прочетете повече подробности тук (history.rodenkrai.com) и тук (bg-history.info) . Но останах с впечатление, че местните хора са с дълбоко преклонение пред вярата и духовното. Още в 12 век – ктитори (дарители) Богдан, Хасия и синът му са отделили средства и време, за да се насочи вниманието на съселяните им към Господа. Атмосферата и мирогледът са се съхранили през вековете. В днешни дни областта е обиколена от 8 църкви и параклиси.

Моето огромно желание е да има повече подобни кътчета в страната ни, където стремежът към духовното изпреварва ламтежа за богатство. Тогава благоденствието ще дойде по естествен път, с Божия помощ!

Петър Рашев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights