fbpx

Музей на мозайките в Девня. Честно казано първоначално останах доста разочарован. Това е музей… вероятно единствения или един от няклкото музей в България, които не работят през уикенда. Незнам какъв им е оборота или са спонсорирани от някъде, че си го позволяват, но това е меко казано безумно.

Вие след работа бихте ли се засилили да ходите на музей? И то преди 16 часа?

Късмет за мен беше, че бях в отпуска през седмицата, бях наблизо, имах ходене в тази посока и бях чел за този музей. Съвсем малък процент от забележителностите, които съм посетил са били по време на отпуска. Най-често това става през уикенда – когато сме решили да мръднем на някъде с цел културно обогатяване. :D Та така…

Като остави работното време настрана – влизаш и виждаш 4-5 зали с по една музайка вътре. Силно разочарован взех да си мисля, че тея от Девня наистина е нямало какво да измислят и ей така са решили да си направят музей с няколко мозайки вътре. Истината обаче се оказва съвсем различна – естествено нямаме гид или нещо такова въпреки, че за 4лв на човек можеше да ни спретнат една 2-3 минутна беседа, но… Човека, който ни продаде билетчетата с откровен жест на добра воля ни разказа, че всъщност музея е построен върху самите разкопки. В друга зала имаше изложени и експонати от тези разкопки. Някакси факта, че можеш да се докоснеш до нещо автентично прави музея впечатляващ… е, не предизвиква някакви фрапиращи емоции и вълнения, но това е то – музея на мозайките в Девня.

 

 

автор: Чилиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights