fbpx

Мисля, че във „Време разделно“ имаше сцена как хората от цяло едно село са изгорени в пещера! Тази пещера е Човешката пещера и се намира над село Орехово, което е на 7 км от Хвойна.
От центъра на Орехово се тръгва към горната част на селото. Има табели. Върви се около 30 минути до входа на пещерата. Качвате се  на едно стръмно хълмче и на следващото  виждате знамето, което е поставено на входа на пещерата:

На входа й има две  плочи и един мраморен кръст:

Влиза се през тесен процеп, след което следва около 1,5 метрова „стълба“:

Веднага се попада в дълга и висока зала. Пещерата не е осветена, така че е задължитолно носенето на няколко челника или прожектора. Има места, където е много хлъзгаво.

Дължината й е 305 метра с обща диневелация 12 метра. Не се изисква някакво специално оборудване, но има и няколко галерийки, които може би, не са изследвани много подробно. 
Неприятно впечатление ми направи многото изпочупени сталактити. Като си представим, че 1 см от тях се образува за 75 години, т.е. това е дължината на човешкия живот- 1 см сталактит!

Спомняте ли си колко модерно беше да се прави такава мазилка на тавана?

Има и много коралови форми, което подсказва, че някога е била на дъното на море. Нещо като в пещера Ухловица, около Могилица.

Прилепчатата си спяха непробудно:

„Какво ще правим сега?“

Не можахме да стигнем до края, но остава за някой следващ път.

В района има още 2 Човешки пещери, но не знам къде се намират. Знам, че едната е някъде около Забърдо.

със съдействието на: магазин за туристическа екипировка Alehooo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights