fbpx

На нос Емине свършва Стара планина.  Той е издаден навътре в морето върху почти 60-70 метров отвесен бряг. Там където в момента се намира фарът се е намирала старата крепост Аристеум, която е била завладяна в 14 век от савойците. Какво ли са правили тези французо-италианци чак тук, в Стара планина? Става турска около средата на 15 век. 
В момента известността на това място идва основно от близостта му до Иракли и най-дългият, почти 770 км, туристически поход в България: Ком-Емине.
Едва ли в България може да се намери по-лош път от отсечката Иракли-Емона. Съжалявах, че колата ми няма половинка на първата скорост. Преди да вляза в селото свих по едно черно пътче без дупки и то ме отведе до една красива църква „Свети Николай“. Тук някога е имало манастир. Изглежда в момента бяха започнали да я реставрират. Беше заключена.

Основана е през 1847 година:

Църквата и селото като неин фон:

Оставихме колата и тръгнахме към фара. Минахме покрай  стара наблюдателна площадка:

От тук фарът се вижда така:

В един момент по пътя се вдигна голяма пушилка. Минаха няколко джипа, АТВ-та и моторчета. Някаква фирма организираше тийм-билдинг за очилати бройлерчета, които  стояха в офисите си през цялото останало време на годината и сега се запознаваха с красотите на България, срещу някаква „скромна“ сума. Смешно ми стана за тях:

Назад остана брега към Иракли и Маслен нос:

Брегът е такъв:

Пътеката минава по тези камъни:

А тук Ивайло ви се плези:

Ако някой ви е казал, че е стигнал до нос Емине от похода Ком-Емине, много не му вярвайте. На самия нос има военно поделение и бодлива ограда преди фара, така че най-дългият планински поход приключва 500 метра преди крайната си точка.  
Фарът и поделението:

Самото село не се различава много от другите черноморски селища. Някакви постройки, основи на палати и един голям недовършен хотел. Няма плаж. Имало е някога романтика преди да започне да се изливат основите!

с.Емона

Името Емона и Емине са производни от старогръцкото наименование на Стара планина – Аемон.

Автор: alexooo

 

2 thoughts on “Нос Емине и село Емона

  1. „Ако някой ви е казал, че е стигнал до нос Емине от похода Ком-Емине, много не му вярвайте. На самия нос има военно поделение и бодлива ограда преди фара, така че най-дългият планински поход приключва 500 метра преди крайната си точка.“ Напротив, стига се до фара, но минаваш последните 500 метра, само ако си минал преди това 500 километра. Ком-еминейците знаят защо… и как 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights