fbpx

Някога нашите далечни предци са смятали, че Краят на света се намира до скалите на Камен бряг. За това пък съвременниците  знаят много добре, че на този някогашен край на света се посреща началото на светлината. Няма по-популярно място в света за посрещане  на Джулаята от Яйлата.
Леганда разказва, че в последнити си дни тук е живял Овидий, който бил заточен в Томи/Констанца. 
Скалите на Камен бряг достигат до 70 метра височина над разбиващите се в тях вълни. Тук на площ от над 300 дка се намира архитектурният резерват „Яйлата“.
Самата дума Яйла се превежда като пасище на платото. Най-много такива плата има в Крим. Най-извесни са кримските яйли: Ай-Петринска, Ялтенска, Гурзуфска, Бабуган, Демиржи, Караби и други.
На около 1,5 км от Камен бряг е разположен новият посетителски център, където може да ви запознаят с всичките обекти на този резерват. От другият край, южният, се намира курортът „Русалка“, от където входът е невъзможен. 
Билетчето за резервата не е много скъпо, макар че можете да минете по брега без да плащате такса. Но все пак едва ли бирата, която ще изпиете със спестените пари, ще ви направи по-щастливи, заради Бай-Ганьовското ви решение!
Обиколката може да  отнеме няколко часа, така че е добре да си носите вода.
Това е посетителския център:

Открити са доказателства, че тук е имало активен начин на живот от 5 хиляди години преди Христа, до около 11-12 век след Христа.

Обиколката започва с двукамерните гробници от началото на новото летоброене. Те представляват буквално два гроба  изкопани в камъните с малко коридорче между тях. Имат нещо общо по формата си с долмените, само че са вкопани в земята:

Обиколакта започва по тази пътека / на хоризонта се забелязва Калиакра/:

може да се изкъпите в морето:

След около 200-300 метра минавате покрай останките на рановизантийската крепост от 5-6 век:

Продължава се след нея и се минава покрай първобитните жилища. Пещерите имат идеално оформени стаи с по 2-3 и 4 помещения. В Яйлата са преброени 101 такива жилища. Имах чувството, че и днес човек спокойно може да заживее в някоя от тях. Хем ще е подслонен, хем ще е и атракция за многото минаващи туристи. Покрай нас мина група от унгарски туристи, което ми се случва за първи път – да видя унгарци да пътуват групово.
Дали пък това не са били 101-та стаи на първия първобитен хотел. Представяте ли си как тук, преди мнооого векове, са идвали семейно викинги, готи, баски и други такива, за да си почиват през лятото в „Хотела на края на света“?

В района има много пещерни жилища. Стигат чак до Тюленово. През средните векове в тях са живели монаси.

 

Имали са винарна. Тук някъде е била и кръчмата, навярно:::::))))

Това е скалната църква, която се реставрира:

Много добре, през цялото време, се вижда Калиакра:

Архитектурният резерват „Яйлата“ свършва с „Русалка“- някогашния френски Средиземноморски  клуб по нашето Черноморие, а сега собственост на Н.Банев , започнал бизнеса си само с 2,40 лв в джоба. Какви ли гении ще роди още нашият „преход“?
За сегашното състояние на плажа, Птичия залив „Тауклиман“ и Тюленовата пещера не ми се говори. Имах усещането, че са нечия собственост вече.
Това успях да снимам в този край на Яйлата:
„Русалка“:

Тауклиман:

В следващия постинг ще идем и до последната точка по северното ни Черноморие- митичната, и красивата, и страшната Калиакра.

Автор: alexooo

2 thoughts on “Яйлата – Краят на света

  1. Приятелю,пише се МАТЕРИАЛ,а не „матриал“
    Добре е ,преди да правиш забележки,малко да се поогледаш!!
    Иначе прав си за правописа,така е

  2. браво хубав матриал за Яйлата и добри снимки само една заб. пише се изкъпете, не изкъпите. Жалко също че е нямало как да влезете в скалната църква.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights