fbpx

Както обещах миналата седмица, тази ще бъде посветена на няколко разказа за красиви места в България, които си заслужава да посетиш.

Първото от тях е малкото селце Медвен, което се намира само на 14км. от Котел. Калдъръмени улички и малки къщи, които в по-голямата си част за запазили старинният си стил. Пролет е и дворовете са пълни с лалета и нарциси, а дърветата са обсипани с цветове. Това е родното място на Захари Стоянов и при възможност и желание можеш да посетиш неговата къща-музей. Ние за съжаление нямахме време.

Следвайки стрелките към еко-селище „Синият вир” се излиза от селото, а пред самото еко-селище има достатъчно място за паркиране – от тук нататък само пеша 🙂 Началото на пътеката е едно малко стръмно спускане надолу, но от там нататък пътят е доста приятен. В по-голямата си част пътеката върви край Медвенската река с леки изкачвания и спускания сред широколистна гора, която тъкмо се разлистваше.

 Поради топенето на снеговете и голямото количество вода, преминаващо през една тясна тръба край пътеката, се беше образувала тази красива дъга, под която се наложи да минем и леко да се понаморким (добре, че се размина само с намокрянето и някои легенди за минаването под дъга не са верни 😉

 Малко след това се намира и самият водопад Синият вир или Чъртовец, както е бил известен в миналото. Водата наистина е кристално синя и чиста, а грохотът на разбиващата се в камъните пяна е оглушителен. Това е и най-големият водопад по течението на реката, която по-нагоре образува красиво ждрело, което обаче остава недостъпно.

 Мястото е наистина прекрасно, а на връщане край реката има множество полянки, подходящи за пикник.

Близо до село Медвен се намира Жеравна. Била съм там и преди, но една разходка сред тесните улички и дървени къщи винаги е приятна.

 Бяхме там точно на Великден и използвахме възможността да си запалим по една свещичка в църквата Свети Николай, построена в началото на 19-ти век. На втория етаж на църквата има експозиция от старинни икони, която по-любопитните могат да разгледат. В Жеравна има и три музея, като къщата на Йордан Йовков е един от 100-те национални туристически обекта (а аз за пореден път не си носех книжката за печати 🙁 Но нали винаги трябва да има повод за още едно посещение 🙂

 Източник

1 thought on “Едно пътуване до… Медвен и Жеравна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights