fbpx

Дряновският манастир е основан в края на 12 началото на 13в., като първоначално се е намирал на около 2 км. северно от сегашния комплекс. През 14в. манастирът е бил един от главните средища на исихазма и е давала подслон на множество монаси. В края на същия век обителта е разрушена от османците и е възобновен на ново място в местността „Голям Свети Архангел“. И този втори манастир споделил съдбата на първия.

За пореден път Дряновският манастир е изграден в края на 17в. на мястото където се намира и до днес. По това време са построени съборна църква и една по малка зимна църква „Успение Богородица“. По това време е функционирало и килийно училище. В манастира е имало препис на Паисиевата история, направен през 1783- 1793г.

През 40-те години на 19в. по времето на игумена Рафаил започнало обновяването на Дряновския манастир. Били издигнати жилищните постройки, а в 1845г. е завършен и новия храм. след обновата манастирът притежавал две църкви и 5 корпуса с над 90 килии и стаи за гости.

На 300м. западно от Дряновския манастир се намира пещерата „Бачо Киро“, която е обитавана още от средния и късния Плеолит. Дълга е 3500 м. и е първата благоустроена пещера в България.Пещерата е един от 100-те национални туристически обекта.

Справка-Български манастири

 

източник

1 thought on “Дряновски манастир „Св. архангел Михаил“

  1. Всичко е много добре ,само това ,че механата им работи до 18,30-19ч ,което е адски неудобно става дума за месец септември ,много ми се ходи пак ,но това нещо ме спира!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights