fbpx

Етнографският институт с музей (Национален етнографски музей, ЕИМ) е била държавна културна институция към Българската академия на науките за развитие на етнологията и успоредно съхранение на материалните богатства от миналото на българския народ.

Научният архив на музея съхранява над 3000 архивни единици, около половин милион страници, 100 000 негатива и 5200 стари снимки и портрети. Библиотеката на ЕИМ съдържа над 25 000 издания, някои от които – единствени в страната. Нейна интегрална част е Специализираната библиотека с архив „Студии Романи“, съдържаща книги и други разнообразни издания, посветени на циганите.

НЕМ е включен в Стоте национални туристически обекта. Музеят има сбирки с предмети, свързани с домашните занятия и покъщнина, земеделието и животновъдството, килимите и едрите тъкани, дърворезбата, кованото желязо, медникарството, накитите, обичаите и обредния реквизит, традиционното народно обекло, шевиците и дребните тъкани. Разполага с постоянна изложба. Намира се в София, в сградата на бившия Царски дворец, в който дели пространство с Националната художествена галерия. Сградата е обявена за паметник на културата от национално значение още през 1978 година.

При последната реформа на БАН, Етнографския институт с музей заедно с Института за фолклор са се слели и сега образуват Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей.

800px-Sofia-national-art-gallery-ex-palace

 

Уикипедия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights