fbpx

Скалният масив Беленташ се намира на около 60 километра от Пловдив в Родопите в района на селата Врата и Сини връх. Това е скално плато с дължина около 300 метра и ширина 35-45 метра. Височината му е около 50 метра. Горната площадка на скалата е равна и гладка, като изсечена с нож. На нея има страни ямки и канали, които образуват картата на звездното небе и съзвездията, а една скала в единия край на платото изключително наподобява човешко лице.

На платото има издълбани и три кладенеца. Те представляват правилни цилиндри с диаметър 1,50 метра и дълбочина 2,30 метра. Стените им са абсолютно гладки.

Много загадки и различни митове има за скалния масив Беленташ. Името на скалата, в превод от древните тюркски езици означава „умен камък“ или камък на знанието. Предполага се,че тук е било едно от големите древни светилища на траките от Родопа планина. В района на Беленташ е намерена единствената сребърна плочка с образа на бог Сабазий. Изследователи на района са сигурни, че някъде в скалата е скрита древната библиотека със знанията на траките.

Пророчицата Ванга е предсказала, че в пещера в платото има заровена златна тракийска колеснца, но тя няма да бъде открита преди да 7 души да загубят живота си в търсене на имането. Местните хора избягват и не искат да говорят за скалата. Казват,че това е лош камък. Носят се легенди за несметни богатства скрити в скалата. В района има много следи от иманяри.

Скалата Беленташ е любимо място на много екстрасенси. Те твърдят, че тук има много силно енергийно поле и идват на скалата за да се зареждат с енергия. Други изследователи на района твърдят, че това е древна площадка за кацане на космически летателни апарати. Координатната мрежа изсечена на скалата служила за ориентир на пилотите.

Беленташ си заслужава да се види и посети. Това е рядко красиво място.

1

 

Платото Беленташ от въздуха

C-Bel1

 

Платото Беленташ от въздуха

C-Bel5

 

Една от двете големи и дълбоки цилиндрични дупки

C-bel3-1

 

Сребърната плочка с образа на бог Сабазии

C-Bel6

 

Изглед от платото

източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights