fbpx
Троянският Балкан

Троян се намира в планински район. Разположен е по течението на река Бели Осъм, в подножието на  Стара планина. Намира се на 155 км от София и на 120 км от Пловдив. Основно се бяхме запътили към Троянския манастир. На път за там не пропуснахме да разгледаме източната крепостна стена на крепостта „Состра“.

Изграждането й започва през 254 г. със заповед на римския император Галиен и е продължило близо три десетилетия. Стената, както и самата крепост е разрушена в края на V век от хуните.

IMGP6313

 

IMGP6318

 

  Постамент на статуята на император Антонин Пий /138-161г./ – копие. Пишеше, че оригиналът се съхранява в музея на занаятите в гр. Троян. Казахме си, че непременно ще посетим това място.

IMGP6320

Щаб на военната част
IMGP6327
Град Троян  – Център

IMGP6349

Музей на занаятите

 

IMGP6331

     Сградата е реставриран турски конак съграден през 1868 г. от троянския майстор Тотю Михов за нуждите на турската администрация след обявяването на Троян за град. За съжаление и тази сграда не беше отворена.

IMGP6338

Отправихме се към  Троянския манастир. Той е разположен в красива планинска местност между селата Орешак и Черни Осъм, на 4 километра от Троян. За кой ли път се убеждавам, че за да усетим разкоша на балкана би трябвало да отидем през месец май, но и през тези дни се насладихме на красотата на заобикалящата ни природа и невероятната архитектура на манастира. Въздухът – кристален и действащ като лек срещу градския стрес. И отново ромол на пролетна река, красива гора и звуци на птиците.

Легендата разказва, че в самото начало на ХVІІ век тук  живял отшелник с ученика си. Духовникът станал известен в околността. При него започнали да идват много хора и скоро били построени монашески килии. По тези места минал атонски монах. Пътят му бил за Влашко, където трябвало да занесе копие на чудотворната икона „Богородица Троеручица“. Когато атонецът решил да си тръгне, конят му отказал да върви. Според някои легенди добичето дори си счупило крака. На следващия ден това се повторило. Монахът приел случилото се за знак, както и факта, че иконата трябва да остане на това място. Оставил я в манастира и продължил пътят си сам.

IMGP6354

 

IMGP6369

IMGP6360

IMGP6364

 

IMGP6370

IMGP6373

Друга особеност на тази обител е нейното славно революционно минало. Тук през януари 1872 г. Васил Левски основава революционен комитет, начело на който застанал игуменът Макарий. По това време вече били изградени и двата скита, съставящи целия днешен манастирски комплекс – „Свети Йоан Предтеча“ и „Свети Никола“. Скитът „Свети Никола“ бил използван като склад на оръжие. Сега посетителите могат да разгледат стаята със скривалището на Дякона.  По исторически данни именно от тук той тръгва за Къкрина, която ще се окаже и началото на неговата голгота.

   Скривалище и музей на една от най-големите светини. Васил Левски основава тук частен революционен комитет. Манастирът не участва пряко в Априлското въстание, защото в него са настанени турски части.

IMGP6378

IMGP6379

IMGP6372

Това беше продължението на разходката ни. Надявам се да ви е било интересно.

 

източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights