fbpx

Ортодоксално име: Св. Троица
Близки манастири: Горнобански манастир, Клисурски манастир, Люлински манастир, Владайски манастир.
Последен коментар: На 54 години съм и си спомням, когато бях на не повече от 4 годинки ме кръстиха в този манастир. От Банкя до манастира ходихме дълго пеша, видяха ми се 100 километра. Беше лято, когато стигнахме с баба и дядо /неса между живите/ там имаше в два казана някаква супа и се поднасяше на всеки влязъл в двора на манастира. Обясниха ми, че това било „Курбан“, вероятно съм кръстен в деня на празника на манастира. Кръстник ми бе дядо. Когато свърши всичко и си тръгнахме ни валя страхотен летен дъжд. Помня го до ден днешен. Пиша всичко това защото немога да си „открия“ кръщелното свидетелство не бе издадено „вчера „ но това не ме оправдава, просто в годините съм го „скрил“ и от себе си. Да ли се пазят архиви от 1960 г. насам? Тогава кръщенетата не бяха много защото и времето беше такова. Баба и дядо пред родата ме „кръстиха“ полулегално но това е друга тема…..
Александър, 17.07.2013

Местоположение на манастира:
Дивотинският манастир се намира в Люлин планина,близо до с. Дивотино, на около 2 км от квартал Михайлово на гр. Банкя и на 25 км от София.

Транспорт:
До Дивотинския манастир се стига, след като от гр. Банкя се поеме по пътя за кв. Михайлово, но се отбива вдясно малко преди да се стигне квартала. Оттам се кара около километър и се отбива по черен проходим път вляво, който след 2-3 км. води до манастира.

История на манастира:
Дивотинският манастир „Св. Троица“ е построен през 1046г. и е един от най-старите и запазени манастири около София. След завземането на София от турците през 1382г. манастира е разрушен, като от тогава до днес са останали само малки дървени части от иконостаса и три стенописни икони. Светата обител е възобновена през 1875г. и сред местните хора става известен и като Царски манастир, заради честите посещения на Цар Фердинанд, който подарил две каляски на тогавашната игуменка, майка Клавдия. Както повечето манастири, така и Дивотинският е поддържал килийно училище и подпомагал освободителните борби, като е приютявал Васил Левски.
Архитектура и текущо състояние:
Дивотинският манастир е действащ, като в днешния си вид църквата и манастирските сгради са построени през 1902г. Църквата е еднокорабна, едноапсидна, с две конхи и един купол, разположен върху висок барабан. В нея се съхранява смятаната за чудотворна икона на Св. Богородица.

Настаняване в манастира:
Храна и спане в Довотинския манастир не се предлагат.

 

източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights