fbpx
pochivkabg.net, Sofia, забележителности

Как да разгледаме София бързо и приятно?

Искам да ви разжа за моята обиколка на забележителностите в центъра на София с туристически автобус.

Пристигнаха ми гости от чужбина. Хора, които се интересуват живо от исторически места в страната ни – църкви, музеи, исторически сгради, важни административни центрове.

И всичко това, на едно място, реших да им покажа – в столицата.

pochivkabg.net, Sofia, забележителности

В София има една услуга, която предлага обиколка на града с луксозен двуетажен автобус и екскурзовод. Разбира се в рамките на един час трудно би могло да бъдат представен всички забележителности на града ни, но набелязани могат да се посетят поотделно след това.

Автобусът тръгна  от ул. „Оборище“ 1  (на гърба на „Александър Невски“). Вежлива и любезна екскурзоводка ни предложи минерална вода. Транспортната обиколка бе с продължителност около 65 минути.

Първата сграда към която беше насочено вниманието ни бе тази на Народното събрание, където нашите народни представители коват законите на страната.

pochivkabg.net, Sofia, забележителности

Следва Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ , която на моите гости изглеждаше доста внушителна и представителна. Не споменах за проблемите вътре.

Минахме през Паметника на Цар Освободител. Екскурзоводката разказа факти от историята ни свързани с паметника.

След това обиколката продължава покрай Централния военен клуб, Руската църква, Българската Народна Банка, Националната галерия, Националния Археологически музей, Президенството на Република България и Министерски съвет.

После, по ул. Калоян, където се намира църквата „Света Петка“. Църквата почита преподобната Петка на 14 октомври, това е и храмовият празник. Негово Светейшество Българският Патриарх често взима участие в св. Литургия тук. Тази църква е особено скъпа на софиянци.

С внушителната си снага пред нас се изправя паметника на Света София.

Обяснява се символиката на този паметник и връзката му с името на столицата.

Завиваме по бул. Мария Луиза, където са Централните софийски хали или за кратко „Халите“ , търговски комплекс в центъра на София разположени на бул. „Мария Луиза“, до пресечката с ул. „Екзарх Йосиф“. Халите е един от най-старите търговски комплекси. Строителството започва през 1909 година, по проект на архитекта Наум Торбов.

В дясно остава Централната минерална баня. Това  е емблематична сграда в центъра на София. Тя е паметник на културата с национално значение. Постоянната експозиция на Музея за история на София, помещаваща се в едната половина от сградата на Централната минерална баня, е официално открита на 17 септември 2015 г., в деня на празника на София.

И така стигаме до Лъвов мост. Преди построяването му през 1889 г. на това място се е намирал Шареният мост.

Следва Софийската синагога на улица „Екзарх Йосиф“ №16, непосредствено до Халите, близо до „Пиротска“ улица и недалеч от Женския пазар. Поради факта, че еврейската общност в София е малка, в днешни дни балконът на синагогата не се използва. В големия салон се извършват богослужения само по време на големите еврейски празници и събития. В него има около 400 места, като лявата половина е предназначена за жени, а дясната за мъже. Всекидневните молитви се извършват в малко молитвено помещение (мидраш), вдясно от входа.

pochivkabg.net, Sofia, забележителности

В непосредствена близост се намира „Света Неделя“. Тя  е православна църква в София, посветена на света великомъченица Неделя. До църквата се намира площад със същото име.

Продължаваме в посока Съдебната палата, където моите гости бяха силно впечатлени от архитектурата и внушитилносттта на сградата.

До изграждането на съвременния столичен център Съдебната палата е най-големият наш граждански архитектурен паметник, който не губи и днес своята монументалност и предназначение.

Минаваме по улица бул. „Христо Ботев“, където се намира Министерство на земеделието и храните. Минаваме покрай Mall of Sofia, после се отправяме към Софийския университет, най-голямото висше учебно заведение в България.

Стигаме до паметника на Васил Левски.

В ляво от нас остава Кврадрат 500 и храм „Света София“. Църквата представлява кръстокуполна базилика с нартекс, три кораба и тристенна апсида. Предполага се, че нейната архитектура е резултат на грузинско влияние на имперски и строителни първенци произхождащи от тези кавказки земи.

Тук завърши нашата разходка с автобус из столицата.

Гостите ми добиха представа за това, което може да се види и посети на по-късен етап.

Бяха доволни. Сега предстои посещение на набелязаните забележителности, за което ще разкажа по-късно.

 

pochivkabg.net, Sofia, забележителности

 

Текстът ни изпрати Мариана Георгиева от София.
Снимки: Личен архив

 

 

Прочетете още:

The corner – вашето място за нощувка в София

easyHotel Sofia – достъпно удобство на страхотна цена!

1 thought on “Обиколка на забележителностите на София с туристически автобус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights