fbpx
София, Витоша, Симеоново, езера, водопад, Алеко, лазарки
Квартал Симеоново ни посреща чист и окъпан от пролетния дъжд.

Малки момиченца – лазарки, в автеннтични носии, ни посрещат по улицата и създават уникално настроение в квартала.

София, Витоша, Симеоново, езера, водопад, Алеко, лазарки

До Симеоново се стига с автобус № 67 и се слиза на предпоследната спирка „64 ОУ“. Заставате с лице към Витоша и тръгвате нагоре, по единствената улица срещу вас, пада се малко вляво, „Витошки езера“. На първото кръстовище, след около 150 м, завивате наляво покрай красива ъглова къща. И на двете стени на оградата й има табелки „Зелена гора“. Тук свършва асфалтът.

 
На 50-ина метра по-нагоре започва каменна алея, а в началото й се вижда жълта табела, която сочи към Алеко и Черни връх.

 

Навлизате в многогодишна гора с чист планински въздух. Първите пролетни цветя вече са разцъфнали.
Та, нали утре е Цветница!

 

София, Витоша, Симеоново, езера, водопад, Алеко, лазарки             София, Витоша, Симеоново, езера, водопад, Алеко, лазарки

 

Продължите ли нагоре по пътеките, по посока на стрелките за Алеко, стигате до езерата. В страни има рекичка. Спокойна и тиха се вие между планинските камъни.
Ето ги и езерата.

Симеоновските езера са група от 4 изкуствени езера на територията на Витоша.
Те се захранват от водите на Симеоновска река. В миналото в планината е имало естествени езера, но днес са останали само изкуствени. Въпреки че Симеоновските езера дълго време не са били поддържани, се е сформирала уникална екосистема. Водоемите са дом на различни видове земноводни – голям и гребенест тритон, жълтокоремна бумка и др. Имаше и жабки.

 

София, Витоша, Симеоново, езера, водопад, Алеко, лазарки София, Витоша, Симеоново, езера, водопад, Алеко, лазарки    София, Витоша, Симеоново, езера, водопад, Алеко, лазарки

Днес Симеоновските езера са почистени и поддържани и са се превърнали в любимо място за много столичани. Обособен е кът за отдих с маси, пейки и шезлонги, голяма покрита беседка, дървени мостчета за преминаване. Има и огнища за барбекю.

В близост до тях се намира Алековия водопад.

София, Витоша, Симеоново, езера, водопад, Алеко, лазарки

Чудесно място за разходка в неделни и празнични дни!

 

София, Витоша, Симеоново, езера, водопад, Алеко, лазарки

 

С голяма благодарност от екипа на ПочивкаБг:
Текст и снимки: Мариана Георгиева
Всички права запазени®

 

Текстовете в PochivkaBG.net са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права и цитирането с активен линк е задължително!

1 thought on “Пътепис: На Лазаровден до Симеоновските езера!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Verified by ExactMetrics
Verified by MonsterInsights